Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Πέφτει το roaming στην Ευρώπη



Μια πρόταση με την οποία το κόστος περιαγωγής – roaming δεδομένων μέσω smartphone θα παραμένει ίδιο για το χρήστη είτε βρίσκεται στη χώρα του είτε σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει (σχεδόν) έτοιμη η Λετονία, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο. Η συγκεκριμένη πρόταση, σύμφωνα με το Reuters, πήρε την έγκριση από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια πρόσφατου συμβουλίου των αρμόδιων υπουργών και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της διαμόρφωσης.

Η μείωση του κόστους περιαγωγής είναι αρκετό καιρό τώρα μέσα στα πλάνα των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει αποτελέσει σημείο τριβής με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι οποίοι δηλώνουν ότι η επιβολή μειώσεων στις χρεώσεις περιαγωγής έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα τους και τους αποτρέπει να επενδύουν σε δίκτυα επόμενης γενιάς. Όμως παρά την αρνητική στάση τους, οι κινήσεις μεγάλων τηλεπικοινωνιακών ομίλων μαρτυρούν ότι σιγά-σιγά προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Παράδειγμα, το εισιτήριο των 5 ευρώ ημερησίως, μέσω του οποίου  προσφέρονται πακέτα όπου ο συνδρομητής με τη συγκεκριμένη επιβάρυνση μπορεί να χρησιμοποιεί στο εξωτερικό τον δωρεάν χρόνο ομιλίας και τα δωρεάν δεδομένα που περιλαμβάνονται στο «εγχώριο» συμβόλαιο του.
Το ρεπορτάζ κάνει λόγο ότι ένα πρώτο draft της πρότασης θα είναι έτοιμο σε δύο εβδομάδες, ωστόσο δεν αποκλείεται να χρειαστούν περαιτέρω αλλαγές πριν την τελική κατάθεσή του για έγκριση στα νομικά αρμόδια όργανα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain