Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ιδού το Android 4.2 που δίνει νέα «γεύση» στο Jelly Bean!




Μπορεί το event της Google στη Νέα Υόρκη να ακυρώθηκε λόγω του τυφώνα «Σάντι«, αυτό όμως, τελικά, δε σημαίνει ότι θα μείνουμε χωρίς τα νέα της αμερικανικής εταιρείας.
Τα νέα της «Nexus» καλούδια, Nexus 10 και Nexus 4 ανακοινώθηκαν, λοιπόν, επίσημα, έστω και χωρίς τις «τυμπανοκρουσίες» ενός event, αποτελώντας στην ουσία τις πρώτες συσκευές που μας «συστήνουν» και την ανανεωμένη έκδοση του Android 4.2, που αποτελεί μία νέα «γεύση» του γνωστού μας Jelly Bean με κάποια νέα χαρακτηριστικά.

Ένα από τα σημαντικότερα είναι η υποστήριξη για το Miracast, ενός νέου standard για τις ασύρματες συσκευές, ενός πρωτόκολλου διαμοιρασμού που επιτρέπει, μέσω Wi-Fi, σε νέες συσκευές, όπως το Nexus 4, να «στριμάρουν» εικόνα και ήχο σε μία τηλεόραση (σκεφτείτε κάτι παρόμοιο με το AirPlay της Apple, αλλά με την ευρύτερη υποστήριξη της βιομηχανίας). Τα σχετικά Miracast boxes αναμένεται, μάλιστα, να είναι σύντομα διαθέσιμα στην αγορά από πολλές εταιρείες, με την Google να αναμένει το κόστος τους σε λιγότερο από 99 δολάρια, ενώ το νέο πρότυπο θα υποστηρίζεται και από νέες «έξυπνες» τηλεοράσεις, με την LG να έχει ήδη «δεσμευτεί» ότι θα το συμπεριλάβει σε όλα τα νέα της μοντέλα για το 2013.


Όσον αφορά υπόλοιπες βελτιώσεις στη νέα έκδοση του «Jelly Bean», το πληκτρολόγιο του Android 4.2 υποστηρίζει τώραπληκτρολόγηση με τη βοήθεια gestures (στα πρότυπα του αγαπημένου Swype), επιτρέποντας στους χρήστες να σχεδιάσουν τις λέξεις με το δάκτυλό τους αντί να πιέζουν κάθε πλήκτρο ξεχωριστά.
Επιπλέον, η Google διαθέτει ένα νέο panorama mode στις φωτογραφίες, με το όνομα «Photo Sphere», στο οποίο η κάμερα του κινητού σας μπορεί να τραβήξει κάποιες επικαλυπτόμενες φωτογραφίες από κάποια σκηνή, τις οποίες συρράπτει δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα σαν αυτό του Google Street View.
Το νέο Android 4.2 προσθέτει, επίσης, την υποστήριξη πολλαπλών χρηστών σε ταμπλέτες για ευκολότερη κοινή χρήση των συσκευών, ώστε, για παράδειγμα, σε μία οικογένεια, ο καθένας να μπορεί να έχει πρόσβαση, εύκολα, στις δικές του εφαρμογές αλλά και δεδομένα. Η δυνατότητα είναι αρκετά «έξυπνη», ώστε αν, π.χ. ένας χρήστης έχει ήδη κατεβάσει μία εφαρμογή, οι υπόλοιποι να μη χρειάζεστε να την ξαναεγκαταστήσουν. Όταν, όμως, θελήσουν να την προσθέσουν στο λογαριασμό τους, αυτή εμφανίζεται χωρίς τα data των άλλων χρηστών.


Άλλες αξιοσημείωτες βελτιώσεις περιλαμβάνουν ένα «Daydream» mode, το οποίο αποτελεί στην ουσία ένα screensaver, τη δυνατότητα να πραγματοποιείτε ενέργειες απευθείας από κάποια notifications, αλλά και διάφορες βελτιώσεις στον τομέα της προσβασιμότητας, καθώς και τη δυνατότητα να κάνετε zoom σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης. Τα widgets τώρα υποστηρίζονται και από την κλειδωμένη οθόνη, ενώ υπάρχουν μικροβελτιώσεις στο Google now.
To Android 4.2 θα είναι, φυσικά, άμεσα διαθέσιμο στα Nexus 4 και 10, ενώ, όσον αφορά τις υπόλοιπες συσκευές, προτεραιότητα σ’ αυτό θα έχουν τα Nexus μοντέλα, όπως το Nexus 7 ή το Galaxy Nexus που αναμένεται να λάβουν τοupdate μέσα στις επόμενες εβδομάδες.


AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain