Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

WhatsApp: η εφαρμογή που αλλάζει τα δεδομένα στην κινητή Στο 1 δισ. ημερησίως έφθασαν τα μηνύματα που ανταλάσσονται ημερησίως



Είναι σίγουρα από τις εφαρμογές για κινητές πλατφόρμες, οι οποίες αυξάνουν διαρκώς τη δημοτικότητα τους και μπορούν ίσως να συγκριθούν μόνο με τα Angry Birds. Είναι επίσης βέβαιο ότι οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη εφαρμογών όπως το Skype, το Google Talk, το Windows Messenger και το iChat έχουν αρχίσει και ανησυχούν. Όπως, θα πρέπει να ανησυχούν και όσα στελέχη ασχολούνται με τα SMS στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.


Ο λόγος για το WhatsApp, μία εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που είναι εδώ και αρκετούς μήνες στις υψηλότερες θέσεις των λιστών με τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για iOS, Android, Blackberry OS και Symbian. Μάλιστα, αρκετοί θεωρούν ότι πρόκειται για την εξέλιξη των SMS, μόνο που το κόστος εδώ είναι μηδαμινό για τους χρήστες. Και επιπλέον δεν υπάρχει ο περιορισμός των 160 χαρακτήρων ανά μήνυμα.

Ουσιαστικά, το Whatsapp (σ.σ. προσοχή μπορεί να ακούγεται το ίδιο αλλά δεν έχει καμία σχέση με το What’s UP της Cosmote) δημιουργεί μία κοινότητα μεταξύ των χρηστών. Από εκεί και πέρα, ο χρήστης χρειάζεται να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το κινητό του και να ανταλάσσει μηνύματα με όλους τους φίλους του που επίσης έχουν συνδεθεί με το Whatsapp. Πρακτικά, επιτρέπεται η ανταλλαγή οποιασδήποτε μορφής μηνυμάτων, ενώ υπάρχει και δυνατότητα για ομαδικές συζητήσεις (group chat).

Ενδεχομένως να μην ακούγεται και τόσο καινοτόμο, από την άλλη, όμως, είναι αυτή τη στιγμή ο πιο δημοφιλής τρόπος ανταλλαγής μηνυμάτων με χρήση κινητών με εκατοντάδες εκατομμύρια downloads. Ενδεχομένως, και επειδή πρόκειται για μία πολύ εύχρηστη εφαρμογή και αυτό είναι μία ιδιαίτερα σημαντική διαφορά τη σήμερον ημέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ο αριθμός των μηνυμάτων που εστάλησαν μέσω του Whatsapp παγκοσμίως έφθασαν το 1 δισεκατομμύριο. Διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο.

Μία διαφορά σε σχέση με το Google Talk ή το Skype, είναι πως ο χρήστης συνδέει στην υπηρεσία τον αριθμό του κινητού του και δεν απαιτείται κάποιο user name και password_admin για να συνδεθεί. Άρα, το μόνο που απαιτείται για να δέχεται και να στέλνει μηνύματα είναι να είναι ανοικτό το κινητό. Μπορεί, βέβαια, να δηλώσει ότι δεν είναι διαθέσιμος, αλλά γενικότερα η λογική είναι αντίστοιχη με εκείνη των SMS.

Δημιουργοί είναι δύο πρώην στελέχη της Yahoo!, ο Γιαν Κουμ και ο Μπράιαν Άστον, οι οποίοι είναι 40άρηδες και μακριά από το στερεότυπο του 20άρη εφευρέτη. Γνωρίστηκαν το 1997 και, σύμφωνα με τους Financial Times, δεν δίνουν έμφαση στη δημοσιότητα. Μάλιστα, η πρώτη τους συνέντευξη ήταν στην γνωστή βρετανική εφημερίδα πριν από ένα μήνα. Αυτό που τους “καίει” είναι η σωστή εμπειρία του πελάτη και γι’ αυτό επενδύουν διαρκώς στη βελτίωση των υποδομών τους.

Όσον αφορά στο επιχειρηματικό μοντέλο, είναι μάλλον απλό. Το κάθε “κατέβασμα” κοστίζει 99 λεπτά ή 99 σεντς. Μικρό ποσό αν σκεφτεί κανείς πόσα μπορεί να γλιτώσει κάποιος από την αποστολή SMS. 

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain