Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Το FBI προειδοποιεί τους χρήστες Android για malware

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε

Φαίνεται πως όσο αυξάνονται οι χρήστες συσκευών Android τόσο αυξάνονται και τα κρούσματα επιθέσεων μέσω ιών και malware. Γεγονός που είναι αναμενόμενο, αφού δεδομένης της δημοτικότητας του λειτουργικού αλλά και της «ανοιχτής» φύσης του, αρκετοί hackers σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
Αυτή τη φορά μάλιστα η προειδοποίηση για την ύπαρξη δυο νέων malware δεν έρχεται από κάποια εταιρεία κατασκευής λογισμικού προστασίας αλλά από το ίδιο το FBI. Η ανακοίνωση εκδόθηκε από το Internet Crime Complain Center (IC3) του FBI και αφορά δυο ιδιαίτερα επικίνδυνες εκδόσεις malware, το Loozfon και το FinFisher.

Τo Loozfon έχει σχεδιαστεί ώστε να υποκλέπτει πληροφορίες και προσωπικά στοιχεία των χρηστών Android, ενώ διαδίδεται μέσω διαδικτύου σε διάφορες μορφές. Στην πιο γνωστή από αυτές, υπόσχεται εργασία από το σπίτι με εξαιρετικά υψηλές απολαβές και μέσω link σας οδηγεί σε μια ιστοσελίδα η οποία προσπαθεί να εγκαταστήσει το Loozfon στην συσκευή σας.

Το FinFisher είναι ένα είδος spyware που έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί αρκετές λειτουργίες του Android αλλά και να αποκτά τον απομακρυσμένο έλεγχο τους. Μπορεί να μολύνει την Android συσκευή σας με μια απλή επίσκεψη σε συγκεκριμένο link ή μέσω ενός απλού μηνύματος που μεταμφιέζεται ως ειδοποίηση ενημέρωσης του λειτουργικού συστήματος.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία συνιστά την λήψη μέτρων ασφαλείας, τόσο με την χρήση κάποιου προγράμματος προστασίας όσο και με την παραμετροποίηση των ενσωματωμένων ρυθμίσεων του λειτουργικού, την εξέταση των δικαιωμάτων που ζητά η κάθε εφαρμογή αλλά και την αποκλειστική χρήση του Play Store ή άλλων επίσημων ηλεκτρονικών καταστημάτων όπως το Amazon Store.

Προτείνει ακόμα να χρησιμοποιείτε κωδικό στην συσκευή σας αλλά και να απενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις που δεν χρειάζεστε, όπως την δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών εκτός του Play Store, την συνεχή ροή δεδομένων και την ανίχνευση της τοποθεσίας σας. 
Πηγή: newsbeast
 

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain