Προ ημερών συζητούσαμε με ένα φίλο το τι είναι κοινωνικά αποδεκτό και τι όχι, αλλά και το πόσο «δικτατορική» είναι η σημερινή κοινωνία, αν δεν ακολουθεί κάποιος τις κοινωνικές τάσεις. Ε, φαίνεται πως για κάποιο κομμάτι του κόσμου, εξακολουθεί και είναι δικτατορικοί. Σύμφωνα με την Daily Mail, κάποιοι ψυχίατροι και κάποιοι εργοδότες θεωρούν ύποπτοτο γεγονός ότι κάποιος δεν έχει προφίλ στο Facebook. Κι αυτό γιατί, στις νεότερες γενιές, θεωρείται «νορμάλ» να έχει κάποιος λογαριασμό στο Facebook και «όχι νορμάλ» να μην έχει.
Οι εργοδότες, σύμφωνα με αυτή την αναφορά τουλάχιστον, μπορεί να υποψιάζονται ότι μελλοντικός εργαζόμενός τους μπορεί να απέχει από το Facebook γιατί το περιεχόμενο του λογαριασμού του περιείχε τόσο προσβλητικό υλικό που κοινωνικό δίκτυο τον διέγραψε. Άλλωστε, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εργοδοτών, όταν ψάχνουν για προσωπικό και πραγματοποιούν συνεντεύξεις, κοιτάζουν την εικόνα των υποψηφίων στα κοινωνικά δίκτυα. Με την ίδια λογική, οι ψυχολόγοι βλέπουν την χρήση του Facebook σαν μία «υγιή» κοινωνική συμπεριφορά.
«Το διαδίκτυο έχει γίνει φυσικό κομμάτι της ζωής μας» λέει ο ψυχολόγος Christopher Moeller στο Γερμανικό περιοδικό Der Taggspiegel. «Είναι πιθανόν να δέχεσαι θετικά αισθήματα από τους online φίλους σου». Το ίδιο γερμανικό περιοδικό σημειώνει πως, τόσο ο James Holmes, που πυροβόλησε και σκότωσε τόσα άτομα στην πόλη Aurora, όσο και ο Breivik που σκότωσε πολύ περισσότερα άτομα στη Νορβηγία, δεν διατηρούσαν λογαριασμούς στο Facebook, αλλά σε πιο «σκοτεινά» κοινωνικά δίκτυα, όπως το MySpace στην περίπτωση του Holmes, και το Adult Friend Finder στην περίπτωση του Breivik. Και στο περιοδικό φτάνουν στο σημείο να πουν πως, όσοι δεν έχουν λογαριασμό στο Facebook, έχουν λόγο να είναι ύποπτοι για μαζικές δολοφονίες…
Πέρα από το παράλογο των ισχυρισμών του Γερμανικού περιοδικού, εσείς, αισθάνεστε περίεργα όταν γνωρίζετε κάποιον άνθρωπο και σας λέει ότι δεν έχει Facebook; Πιστεύετε πως έχει υγιή κοινωνική ζωή κάποιος που ασχολείται με τα κοινωνικά δίκτυα;