Η IBM ανακοίνωσε σήμερα πως, σε συνεργασία με το ASTRON, το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας, ξεκινούν μία συνεργασία 5 ετών και κόστους 32,9 εκατομμυρίων ευρώ, με ένα σκοπό: να φτιάξουν τον μεγαλύτερο υπερυπολογιστή που θα χρειαστεί για να επεξεργάζεται τα στοιχεία που θα συλλέγει το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου.
Το ραδιοτηλεσκόπιο αυτό δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα. Θα ονομάζεται SKA (Square Kilometre Array) και το όνομά του μιλάει από μόνο του. Θα είναι μία συστοιχία από ραδιοτηλεσκόπια, συνολικού εμβαδού ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, ενώ το εύρος της περιοχής που θα παρατηρεί αυτή η συστοιχία θα έχει το μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι περισσότερες από 20 χώρες που συμμετέχουν στην διεθνή «συμμαχία» για την κατασκευή του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκόπιου στον κόσμο, δεν έχουν καταλήξει ακόμα για την τοποθεσία που θα φιλοξενήσει την γιγαντιαία κατασκευή. Μεταξύ των υποψηφίων, είναι η Νότια Αφρική και η Αυστραλία. Αυτό που έχει αποφασιστεί πάντως είναι πως τα τελικά σχέδια πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012 και η κατασκευή του να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το 2024.
Αυτό το πρόγραμμα δίνει τον χρόνο στην IBM να κάνει το ακατόρθωτο: να κατασκευάσει έναν υπολογιστή που θα μπορεί να επεξεργάζεται 1 εκατομμύριο terabytes δεδομένων καθημερινά. Δεν σας φαίνεται πολύ; Υπολογίστε μόνο πως ο όγκος αυτός είναι δύο φορές η ποσότητα της πληροφορίας που ανταλλάσσεται στο παγκόσμιο δίκτυο κάθε μέρα… Τρομάξατε; Ωραία
Για να τρομάξετε ακόμα περισσότερο, η IBM υπολόγισε πως το ένα εκατομμύριο terabytes την ημέρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, θα μπορούσαν να το επεξεργαστούν μόλις μερικά εκατομμύρια από τους πιο γρήγορους υπολογιστές που διατίθενται στην αγορά σήμερα. Με την μόνη διαφορά πως η IBM, δεν θα μπορεί να συστεγάσει μερικά εκατομμύρια υπολογιστές, αλλά θα πρέπει να εφεύρει τον τρόπο ώστε η επεξεργασία αυτή να γίνεται από ένα πολύ μικρότερο αριθμό μηχανημάτων.
Με το νέο ραδιοτηλεσκόπιο και την έρευνα της IBM στην επεξεργασία δεδομένων τεράστιας ποσότητας, οι επιστήμονες ελπίζουν να μελετήσουν τα μυστήρια του σύμπαντος, όπως την δημιουργία νέων γαλαξιών, μαύρες τρύπες ή ακόμα και τη δημιουργία του κόσμου, διαδικασία που ξεκινά πριν από 13 εκατομμύρια χρόνια.