Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Σε λίγο θα μπορείς να ρωτάς το Wikipedia και αυτό να σου απαντάει


Big News. Φανταστείτε μία τράπεζα πληροφοριών που θα είναι πλήρως αναζητίσιμη αλλά και ανανεώσιμη τόσο απόανθρώπους όσο και από μηχανές. Αυτό θα είναι το Wikidata και είναι το νέο project από το ίδρυμα Wikimedia, που θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση από τη Google, τον Paul Allen και άλλους.
Το νέο Project είχε ανακοινωθεί σε συνέδριο στο Βερολίνο και συνάδει απόλυτα με τις αλλαγές που προγραμματίζει και η Google στον τρόπο που θέλει να πραγματοποιούμε τις αναζητήσεις μας.
Τι σημαίνει για μας το WikiData; Σημαίνει πως θα μπορούμε να κάνουμε «ερωτήσεις» στο Wikipedia και να μας απαντάει αυτοματοποιημένα, αναζητώντας τις απαντήσεις μέσα σε όλα τα λήμματα της online εγκυκλοπαίδειας και όχι μέσα από λίστες που έχουν φτιάξει οι χρήστες που γράφουν γι αυτή.
Γιατί είναι μεγάλο νέο αυτό; Γιατί, πραγματικά αλλάζει ο τρόπος που αναζητάμε και βρίσκουμε πράγματα στο διαδίκτυο. Αυτό κάνει η σημασιολογική (semantic) αναζήτηση που αναπτύσσει η Wikipedia, αλλά και η Google. Για την τελευταία, σας είχαμε γράψει πριν λίγες ημέρες.
Το project έχει ήδη ξεκινήσει από την Wikipedia Γερμανίας και η έδρα του θα είναι εκεί. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με άρθρο του TechCrunch, θα είναι να δημιουργηθούν WikiData εφαρμογές για κάθε μία από τις γλώσσες που υποστηρίζει το Wikipedia. Και τις 280. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί μία κοινή βάση πληροφοριών, για κάθε λήμμα της Wikipedia, συγχρονίζοντας έτσι τις διάφορες γλώσσες μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η ημερομηνία γέννησης κάποιου προσώπου που αναφέρεται στο Wikipedia, θα είναι αποθηκευμένη σε ένα μέρος. Το WikiData. Και θα είναι διαθέσιμη σε κάθε λήμμα, ανεξάρτητα σε ποια γλώσσα είναι και αφορά αυτό τον άνθρωπο. Η φάση αυτή, θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Αύγουστο.
Η δεύτερη φάση, που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2012, θα επιτρέπει στους συντάκτες που συνεισφέρουν στο Wikipedia, να προσθέσουν στοιχεία και να χρησιμοποιούν το Wikidata. Η τρίτη φάση, που προσδιορίζεται για τον Μάρτιο του 2013, θα είναι ορατή στους χρήστες, θα είναι να γίνουν ορατές και προσβάσιμες οι αλλαγές αυτές σε κάθε λήμμα του Wikipedia.
Αλλάζει ο τρόπος που αναζητούμε πράγματα στο διαδίκτυο; Ναι. Αλλάζει. Και αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο θα έχουμεπρόσβαση στην πληροφορία. Κι αυτό είναι καλά νέα. Πολύ καλά νέα. Γιατί σε αυτές τις πληροφορίες, θα έχουμε πρόσβαση όλοι.

Πηγή: digital life

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain