Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Το πλήρες αρχείο του Αλβέρτου Αϊνστάιν, στον browser σου



Να ένας από τους πολλούς λόγους που μας αρέσει η ψηφιακή εποχή. Όταν πέθανε ο Αλβέρτος Αϊνστάιν, μία από τις θρυλικές μορφές της σύγχρονης επιστήμης, δώρισε το αρχείο  του στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Επιστολές, πολιτικές, επαγγελματικές και ερωτικές, σημειώσεις, βιβλία, ακόμα και τα δικαιώματα των φωτογραφιών του, έγιναν δωρεά στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.


Αν η ψηφιακή εποχή δεν είχε προχωρήσει όπως προχωράει τώρα, υπήρχε περίπτωση να μπορεί ο καθένας από εμάς να έχει πρόσβαση σε αυτό το αρχείο; Όχι.

Το Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ λοιπόν, ανακοίνωσε πως ψηφιοποιεί ολόκληρο το αρχείο του μεγάλου φυσικού. Ήδη, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, περισσότερες από 7000 σελίδες του αρχείου του έχουν ανέβει στο site και, στο σύνολό της, η συλλογή απαριθμεί περί τις 80.000.

Το νέο portal που δημιουργήθηκε, θα περιλαμβάνει τις επιστολές του Αϊνστάιν στους συναδέλφους του για την δουλειά του και σημειώσεις του επιστήμονα από την έρευνά του σε θεωρίες, όπως αυτή της σχετικότητάς. Πέρα από το επαγγελματικό ενδιαφέρον όμως, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου που προέβη στη σχετική ανακοίνωση, σημειώνει πως το αρχείο θα μας δώσει μία ολοκληρωμένη εικόνα της αντιφατικής προσωπικότητας του Αϊνστάιν.

Οι online αναγνώστες του portal θα μπορούν να δουν παραδείγματος χάριν, μία επιστολή του φυσικού με προτάσεις για την επίλυση της διαμάχης μεταξύ του Ισραήλ και του Αραβικού κόσμου, ή επιστολές που αντάλλασσε με τις ερωμένες του. Άλλο μέρος του αρχείου υπόσχεται να καταρρίψει μύθους γύρω από το όνομα του επιστήμονα, όπως τον μύθο που λέει πως ήταν κακός μαθητής στο σχολείο.

Και όχι μόνο. Αρκετές επιστολές από θαυμαστές του, υπάρχουν στο αρχείο αυτό που βλέπει σταδιακά τα φώτα της δημοσιότητας. Επιστολές, όπως αυτή ενός 6 χρονου κοριτσιού που του έγραψε «νομίζω πως πρέπει να πάτε να κουρευτείτε».

Το πρόγραμμα της ψηφιοποίησης του αρχείου του Αλβέρτου Αϊνστάιν, χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Polonsky, το ίδιο ίδρυμα που συνέβαλε οικονομικά στην ψηφιοποίηση του αρχείου του Ισαάκ Νεύτωνα.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain