Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ανακωχή προτείνει η Κομισιόν στην Apple

Η Κομισιόν προτίθεται να εξετάσει έναν διακανονισμό στο ζήτημα του εναρμονισμού τιμών, που φέρεται να γίνεται μεταξύ της Apple και των πέντε μεγάλων εκδοτών, εάν κι εφόσον οι τελευταίοι προχωρήσουν σε "θυσίες".
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί έρευνα για το εάν η Apple και οι πέντε μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι των ΗΠΑ (Harper Collins, Hachette Livre, Simon & Schuster, Penguin και Macmillan), συμπράττουν στον εναρμονισμό των τιμών των e-books,, προκειμένου να ανταγωνιστούν την Amazon, εις βάρος των καταναλωτών.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι η πιθανότητα ενός συμβιβασμού παραμένει ανοιχτή, εάν και εφ' όσον οι εκδότες είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις ενστάσεις της Κομισιόν.

Όσον αφορά τη ρυθμιστική πολιτική της Ε.Ε., η περίπτωση αυτή θεωρείται ιδιαίτερη σημαντική, καθώς η αγορά των ηλεκτρονικών βιβλίων εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και οι κοινοτικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι είναι προς το συμφέρον της Κομισιόν να επιτύχει την ανάσχεση τυχόν πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάσταση είναι επιβαρυντική για την Apple και την ομάδα των πέντε εκδοτών, καθώς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επίκειται προσφυγή εναντίον τους από το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού και η Αμερικανική κυβέρνηση έχει διαπιστώσει πρακτικές "εναρμόνισης" τιμών.

Ο Χοακίν Αλμούνια σημείωσε ότι υπάρχει έντονη συνεργασία μεταξύ των αρχών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ για το εν λόγω ζήτημα. Εάν οι εταιρίες δεν επιτύχουν κάποιον συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν παραδεχθούν ότι οι πρακτικές τους είναι εσφαλμένες, τότε θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο που θα φτάνει έως και το 10% των πωλήσεών τους διεθνώς.

Πηγή: proho.gr

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain