Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Κινεζική απάντηση στο GPS Tο Beidu ξεκίνησε να προσφέρει υπηρεσίες στην Κίνα και τις γύρω χώρες με 10 δορυφόρους




Οι Κινέζοι αποφάσισαν ότι δεν θα πρέπει να βασίζονται ιδιαίτερα στο αμερικανικό Global Positioning System, το γνωστό GPS δηλαδή, και δημιούργησαν το δικό τους σύστημα δορυφορικής πλοήγησης. Το όνομα αυτού είναι Beidou και εδώ και μερικές ημέρες είναι διαθέσιμο στους κατοίκους της Κίνας, εφόσον βέβαια, διαθέτουν τον σχετικό εξοπλισμό.


Αρχικά, το Beidou διαθέτει 10 δορυφόρους και προσφέρει ακρίβεια 25 μέτρων. Μέχρι το τέλος του 2012, όμως, θα υπάρχουν έξι ακόμη δορυφόροι και η ακρίβεια θα έχει φθάσει στα 10 μέτρα. Προς το παρόν, το σύστημα καλύπτει την Κίνα και τις γειτονικές χώρες, αλλά μέχρι το 2020 που θα υπάρχουν 30 δορυφόροι σε τροχιά, η κάλυψη θα είναι παγκόσμια.

Μετά την έναρξη της λειτουργίας του Beidou, το στοίχημα των κινεζικών αρχών είναι να υπάρξουν οι συσκευές πλοήγησης που θα υποστηρίζουν το Beidou, κάτι που μάλλον δεν θα είναι και ιδιαίτερα δύσκολο. Το ερώτημα είναι αν πλην των Κινέζων θα το χρησιμοποιήσουν και άλλες χώρες το συγκεκριμένο σύστημα, δεδομένου ότι το GPS έχει δείξει ότι κάνει αρκετά καλά τη δουλειά του.


MIssion Frappossible

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain