Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Η Google αγοράζει τη Motorola



Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το φετινό καλοκαίρι σημαδεύεται από την χτεσινή επίσημη ανακοίνωση Google και Motorola ότι η πρώτη πρόκειται να αγοράσει το κομμάτι κινητών τηλεφώνων της δεύτερης, το οποίο από φέτος ονομάζεται Motorola Mobility έναντι του ποσού των 12,5 δις δολαρίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εξαγορά έγινε παμψηφεί αποδεκτή από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών, το Android θα παραμείνει ανοιχτό για τους developers και η Google θα διοικήσει τη Motorola Mobility σαν ξεχωριστή εταιρεία.


Η κίνηση της Google δεν είναι κάτι απροσδόκητο, τουλάχιστον για όσους παρακολουθούν την αγορά των smartphone: η Apple, αν και έχει μικρότερο μερίδιο αγοράς ως προς τα λειτουργικά, καταφέρνει να έχει σημαντικά έσοδα από τις ίδιες τις συσκευές· παράλληλα, η αδυναμία της Google να αγοράσει τις πατέντες της Nortel, την είχε φέρει σε αρκετά δύσκολη θέση ως προς την ευκινησία της στη συγκεκριμένη αγορά. Έχοντας πλέον δική της μια εταιρεία hardware, μπορεί να ρίξει όλη της την προσοχή στη δημιουργία συσκευών Android όπως ακριβώς τις θέλει, να ανεβάσει σημαντικά τα έσοδά της και, παράλληλα, να πάρει μια καλή θέση στην ευρύτερη αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Αυτό που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς, είναι η εξέλιξη του «οικοσυστήματος» του Android –μ’ άλλα λόγια, τι πρόκειται να συμβεί μεταξύ των υπολοίπων εταιρειών που κατασκευάζουν συσκευές για το λειτουργικό (Samsung, HTC, Sony Ericsson κ.λπ.) Με την εξαγορά της από την Google, η Motorola σίγουρα βρίσκεται σε προνομιακή θέση και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συσκευές της θα έχουν το «κάτι παραπάνω» ως προς το implementation του λειτουργικού της μεγάλης μηχανής αναζήτησης. Αν αυτό πρόκειται να οδηγήσει κάποιες να αρχίσουν να κοιτάζουν περισσότερο με συμπάθεια τη Microsoft, μένει να φανεί τους επόμενους μήνες. Έτσι κι αλλιώς, η εξαγορά δε θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2011-αρχές του 2012. Αυτοί που σίγουρα έχουν κάθε λόγο να χαίρονται είναι οι φίλοι της Google –και οι εχθροί της Apple! 

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain