Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Στο μικροσκόπιο η Google



Στο μικροσκόπιο των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ φαίνεται ότι έχει μπει η Google, όσον αφορά ενδεχόμενες παραβάσεις από την πλευρά της της αντιμονοπωλειακής νομοθεσίας της χώρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, η νέα έρευνα των ομοσπονιακών αρχών θα εξετάσει θεμελιώδη θέματα, που σχετίζονται με τη βασική πηγή εσόδων της εταιρείας, το search-advertising (διαφημίσεις που σχετίζονται με την αναζήτηση στο Google Search, όπου η εταιρεία διαθέτει ποσοστό κίνησης που κυμαίνεται στο 66% στις ΗΠΑ και έως και 80% σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης). 

Ειδικότερα, η ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου θα εξετάσει αν η Google χρησιμοποιεί τα κανάλια του ολοένα αυξανόμενου δικτύου της εις βάρος των υπηρεσιών των ανταγωνιστών της (ενδεικτικό είναι το γράφημα που δημοσιεύει η WSJ εδώ).

Πάντως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές από δικηγόρους με εμπειρία στην αντιμονοπωλειακή νομοθεσία, η Google δεν θα είναι εύκολος στόχος για τις ομοσπονδιακές αρχές. 

Σύμφωνα με την αμερικάνικη νομοθεσία, δεν είναι παράνομο για μια εταιρεία να αποκτήσει μονοπώλειο, παρά μόνο αν έχει χρησιμοποιήσει παράνομα ή καταχρηστικά, ενώ τα τελευταία χρόνια τα δικαστήρια έχουν περιορίσει σημαντικά το πεδίο εφαρμογής της αντιμονοπωλειακής νομοθεσίας.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain