Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Πλήρης υποστήριξη ελληνικών στα Windows Phone



Στα 500 ανέρχονται τα νέα χαρακτηριστικά που διαθέτει η νέα έκδοση των Windows Phone 7, της πλατφόρμας της Microsoft για τα smartphones. Όμως, το πιο σημαντικό νέο στοιχείο των Mango, όπως είναι η επωνυμία της αναβάθμισης, όσον αφορά στην Ελλάδα είναι πολύ απλά το γεγονός ότι υποστηρίζει την εισαγωγή ελληνικών χαρακτήρων. Πρόκειται για μία “έλλειψη” ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τον ανταγωνισμό που υπάρχει.


Το Mango θα είναι διαθέσιμο το φθινόπωρο και όλες οι συσκευές -ακόμη και αυτές που ήδη κυκλοφορούν- θα μπορούν να αναβαθμιστούν στη νέα έκδοση, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Επίσης, το Mango θα φέρει και το ελληνικό Marketplace, κάτι που σημαίνει ότι και οι Έλληνες χρήστες των Windows Phone 7 θα μπορούν να αγοράζουν εφαρμογές για το smartphone τους.

Επιπλέον, θα έχουν και περισσότερες επιλογές. Μέχρι στιγμής, συσκευές με WP7 διαθέτουν οι HTC, Samsung, LG και Dell. Το φθινόπωρο στη λίστα θα προστεθούν η Acer, η Fujitsu (πιθανότατα μόνο στην Ιαπωνία) και η ZTE. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα δούμε εξαιρετικά προσιτές συσκευές βασισμένες στο WP7, ενώ μέσα στο καλοκαίρι οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο ότι θα πρέπει να περιμένουμε ανακοινώσεις νέων μοντέλων με πολύ πλούσια χαρακτηριστικά από την HTC.

Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα παραμένει η Nokia, η οποία δήλωσε ότι η πρώτη WP7 συσκευή της θα βασίζεται στο Mango. Ο στόχος των Φινλανδών παραμένει να κυκλοφορήσουν το πρώτο windows smartphone τους μέσα στο 2011. Αν και όπως σημείωναν πρόσφατα τα στελέχη της Nokia που βρέθηκαν στην Αθήνα, τη φετινή χρονιά η όποια συσκευή με WP7 κυκλοφορήσει θα είναι σε περιορισμένες ποσότητες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν θα έχουν “πειράξει” οι Φινλανδοί το λειτουργικό σύστημα της Microsoft όσο θα ήθελαν.

Όσον αφορά τα νέα χαρακτηριστικά του Mango είναι πραγματικά πολλά, ιδίως στην εμφάνιση και στην απεικόνιση. Ένα βασικό νέο στοιχείο είναι σαφώς η ενοποίηση πολλών εφαρμογών επικοινωνίας (email, instant messaging, SMS, Twitter, Facebook) που είναι πολύ πρακτική, ενώ μεγάλη έμφαση έχει δοθεί και στους χρήστες που χρησιμοποιούν εταιρική συσκευή και θέλουν πρόσβαση στον εταιρικό server και στις εταιρικές εφαρμογές. Εκεί, το μόνο που κάνει ο χρήστης είναι να συμπληρώσει ένα email και έναν κωδικό και μετά τον συγχρονισμό η εμπειρία που έχει είναι ακριβώς η ίδια.

Ακόμη, στο Mango οι εφαρμογές (apps) μπορούν να διασυνδεθούν μεταξύ τους, κάτι που δεν υπάρχει σε άλλη πλατφόρμα smartphones. Έτσι, μία αναζήτηση στον νέο ΙΕ9 browser μπορεί να συνδεθεί με μία εφαρμογή για κλείσιμο εισιτηρίων, για παράδειγμα.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι στο marketplace που έχει δημιουργήσει υπάρχουν περίπου 17.000 εφαρμογές, αριθμός που αναμένει πως θα αυξηθεί λόγω της υποστήριξης 15 ακόμη γλωσσών. Το μόνο που μένει είναι να περιμένουμε να πάρουμε στα χέρια μας συσκευή με Mango για να δούμε κατά πόσον ο αμερικανικός κολοσσός έχει τις δυνατότητες να γίνει ο βασικός ανταγωνιστής του Google Android και του Apple iOS. 

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain