Τρίτη 17 Μαΐου 2011

[Aφιέρωμα] Passive 3D TVs



Η εξέλιξη στην τρισδιάστατη εικόνα που συντελείται εδώ και δύο χρόνια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ξεκίνησε αντίστροφα. Πρώτα εμφανίστηκε, από πέρσι, η ενεργή [active] 3D τηλεόραση, ούσα πιο ακριβή και με αρκετά γενετήσια προβλήματα και φέτος η παθητική [Passive], η πιο οικονομική που απευθύνεται σε μία ευρύτερη μάζα καταναλωτών.



Ο πρέσβης της παθητικής τρισδιάστατης εικόνας σε καταναλωτικό επίπεδο θεωρείται η LG. Tόσο από άποψη πρόθεσης και στρατηγικής όσο και από θέμα timing αφού ήδη στην αγορά έχουν λανσαριστεί οι πρώτες σειρές. 

Το στοίχημα που έχει βάλλει η κορεατική εταιρεία είναι μεγάλο. Και αυτό διότι προς έκπληξη όλων για το πρώτο εξάμηνο του 2011 παγώνει τις ενεργές 3D τηλεοράσεις της, αναφερόμαστε στις LED LCD και προωθεί τις παθητικές.

Τις ονομάζει μάλιστα ως 3D Cinema για να αποφύγει το όχι και τόσο καλό άκουσμα του όρου ΄παθητική’ τρισδιάστατη εικόνα.

Βέβαια η πιο οικονομική εκδοχή της εικόνας των τριών διαστάσεων έχει μπει στα πλάνα και άλλων εταιρειών. Η Philips λόγου χάρη, που τις ονομάζει Easy 3D, θα λανσάρει σύντομα μία αυτόνομη σειρά, αλλά και μία από την οικογένεια Cinema 21:9. To ίδιο θα κάνει και η Toshiba. Η Sony το σκέφτεται, το ίδιο και η Sharp, ενώ οι μόνες προς το παρόν σκληροπυρηνικές είναι οι Samsung & Panassonic.


Άξιο μνείας βέβαια είναι το γεγονός ότι παρόλο ότι η παθητική 3D τηλεόραση πρεσβεύει το χαμηλότερο κόστος, η αντίδραση από το άλλο μέτωπο, της Samsung δηλαδή, ήταν άμεση. Για παράδειγμα η LG ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει 42άρα Cinema 3D στα 999€ και την ίδια στιγμή και η Samsung έριξε την τιμή της 40άρας active 3D και αυτή κάτω από τα 1000 ευρώ.

Βέβαια θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το κόστος των γυαλιών. Εκεί οι παθητικές 3D τηλεοράσεις έχουν αδιαμφισβήτητα το προβάδισμα αφού το κόστος κάθε ζεύγους πολωμένων γυαλιών κυμαίνεται σε επίπεδα μερικών ευρώ [κάτω από 5] . Όμως και εδώ υπήρξε άμεση απάντηση. Μπορεί να μην είναι συγκρίσιμη αλλά είναι εντυπωσιακή. Η Samsung ανακοίνωσε ότι θα ρίξει στην αγορά προσφορά με δύο ζεύγη ενεργών γυαλιών κάτω από 80€. Τιμή ανεκτή εάν σκεφτεί κανείς ότι μόλις πέρσι ήταν τριπλάσια. Και έπεται συνέχεια φυσικά.

Πέρα όμως από το οικονομικό, υπάρχουν και ουσιαστικές, τεχνολογικές διαφορές.

Η παθητική 3D τηλεόραση βασίζεται στην πόλωση του φωτός. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα πολωτικό φίλτρο που τοποθετείται στην οθόνη. Στην συνέχεια αναλαμβάνει το κύκλωμα σάρωσης που συμπλέκει τις εικόνες για το αριστερό και δεξιό μάτι χρησιμοποιώντας τις μονές γραμμές [1,2.3...] για την μία εικόνα και τις ζυγές [2,4,6...] για την άλλη. Αυτό σημαίνει κάτι πολύ σημαντικό. Ότι η εικόνα που βλέπει το κάθε μάτι έχει μισή ανάλυση. Στοιχείο που αποτελεί και το βασικό μειονέκτημα της εν λόγω τεχνολογίας. Σημαίνει επίσης και κάτι ακόμα. Εξαιτίας της εντελώς διαφορετικής μεθοδολογίας σάρωσης των Plasma τηλεοράσεων, δεν μπορούν, προς το παρόν, να υιοθετήσουν τον τρόπο σάρωσης της παθητικής 3D τηλεόρασης.

Τα γυαλιά πολωμένου φωτός [polarized] διαχωρίζουν τις εικόνες για το κάθε μάτι. Τα γυαλιά δεν χρησιμοποιούν μπαταρία, δεν εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα, είναι πιο ξεκούραστα, δεν υποφέρουν από flicker και και η λειτουργία τους είναι άμεση και απρόσκοπτη, αφού δεν απαιτείται συγχρονισμός.

Η ενεργή 3D τηλεόραση ακολουθεί μία εντελώς διαφορετική τεχνοτροπία για να προσδώσει βάθος στην εικόνα.

Στη προκειμένη περίπτωση το κάθε μάτι δέχεται ξεχωριστή εικόνα ανάλυσης FullHD, στα 1080p και αυτό είναι το σημείο υπεροχής τους. Οι εικόνες είναι ενσωματωμένες στο σήμα [50+50Hz] και προβάλλονται εναλλάξ στην οθόνη. Για να διαχωριστούν απαιτούνται τα γυαλιά ενεργού κλείστρου [active shutter]. Tα γυαλιά συγχρονίζονται με την τηλεόραση και όταν λόγου χάρη προβάλλεται η εικόνα για το αριστερό μάτι, κλείνουν το οπτικό πεδίο του δεξιού ματιού και το αντίστροφο.

Εδώ όμως απαιτείται ενέργεια. Τα γυαλιά χρησιμοποιούν μπαταρία [επαναφορτιζόμενη ή μη] και εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, έστω και ελάχιστη.

Η θέαση διακρίνεται από την ανάλυση της, τα γυαλιά όμως υποφέρουν από flicker ενώ και ο συγχρονισμός τους με την τηλεόραση δεν είναι τόσο απρόσκοπτος όσων των [polarized].

Eάν θα προσπαθούσε κάποιος να διαχωρίσει τα μερίδια των δύο τεχνολογιών της τρισδιάστατης εικόνας, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η παθητική 3D εικόνα απευθύνεται στους περισσότερους και ειδικά σε όσους δεν έχουν εμπειρία 3D εικόνας και η ενεργή 3D στους πιο απαιτητικούς.

Το σίγουρο είναι ότι μπορούν να συνυπάρξουν έως ότου δώσουν την σκυτάλη τους στην τρισδιάστατη εικόνα που δεν θα χρησιμοποιεί γυαλιά.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain