Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Το Android καταγράφει τις τοποθεσίες του χρήστη, ακριβώς όπως το iOS


Όλη αυτή η συζήτηση που ξεκίνησε την Μεγάλη Τετάρτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, για το αρχείο στο iOS 4+ στο οποίο καταγράφονται οι τοποθεσίες που έχετε επισκεφτεί, φαίνεται πως δεν είναι “προνόμιο” μόνο της Apple. Ερευνητές ανακοίνωσαν πως έχουν βρει παρόμοιο αρχείο και σε συσκευές Android, το οποίο λογικά, υπάρχει για τους ίδους λόγους που βρίσκεται και στις συσκευές της Apple.
Ένας προγραμματιστής από τη Σουηδία, ο Magnus Eriksson, μας έδειξε πως οι συσκευές που τρέχουν Android, επίσης καταγράφουν τις τοποθεσίες αυτές. Αυτό το κατάφερε δημιουργώντας μία εφαρμογή, η οποία ψάχνει στην cache του κινητού σας τηλεφώνου. Τα δεδομένα που βρήκε δεν είναι τόσο ακριβή, μιας και βασίζονται στις τοποθεσίες των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, αντί αυτών του iOS που βασίζονται καθαρά στο GPS.

Το αρχείο στις Android συσκευές είναι προσβάσιμο μόνο σε όσους έχουν ξεκλειδώσει το κινητό τους τηλέφωνο για χρήση μη εγκεκριμένων εφαρμογών. Οι πληροφορίες αυτές διατηρούνται για μικρότερο χρονικό διάστημα και είναι σαφώς λιγότερες από όσες αποθηκεύονται στο iOS. Σύμφωνα με το αρχείο που ανακαλύφθηκε, εκεί βρίσκονται δεοδμένα για τις τελευταίες 50 τοποθεσίες κεραιών κινητής τηλεφωνίας και για τα τελευταία 2000 δίκτυα WiFi που έχει συναντήσει. Όταν η λίστα γεμίζει, τα πιο παλιά δεδομένα διαγράφονται και τη θέση τους παίρνουν τα νέα.

Όλα αυτά για τα οποία συζητάμε τις τελευταίες μέρες γύρω από το απόρρητο των κατόχων κινητών τηλεφώνων iOS και Android, δεν ήταν και τόσο άγνωστα. Σύμφωνα με τον Alex Levinson, που εργάζεται πάνω σε θέματα ανάλυσης εγκληματολογικών πληροφοριών, τα αρχεία αυτά ήταν γνωστά στους κύκλους της αστυνομίας και των ομοσπονδιακών υπηρεσιών εδώ και αρκετό καιρό. Μάλιστα, αρκετές υπηρεσίες, όχι μόνο των ΗΠΑ, έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα αρχεία στη διαδικασία ερευνών. Ο Levinson δεν αποκάλυψε τα ονόματα των υπηρεσιών με τις οποίες συνεργάστηκε και προσθέτει πως, δεν απαιτείται κάποια δικαστική εντολή για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα οι εκάστοτε αρχές, αλλά το μόνο που χρειάζονται είναι να έχουν στην κατοχή τους το κινητό σας τηλέφωνο. Γι αυτό το λόγο, η καλύτερη ασφάλεια που μπορείτε να αποκτήσετε, είναι μέσω της κρυπτογράφισης των αρχείων σας, είτε αυτά προέρχονται από το κινητό σας είτε από οπουδήποτε αλλού.


AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain