Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Τα καλύτερα spy gadgets… online από τη CIA



Κάθε φορά που ο James Bond ετοιμάζεται για μία αποστολή «εξοπλίζεται» με τα κατάλληλα spy gadgets που του προμηθεύει η Q. Οι πράκτορες του πραγματικού μας κόσμου έχουν κι αυτοί τους δικούς τους… προμηθευτές σε gadgets που κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τι μπορούν να κάνουν. Και καθώς ο καιρός περνάει και ολοένα και πιο προηγμένα κατασκοπευτικά «εργαλεία» περνούν στα χέρια τους, κάποια από τα παλιά παίρνουν τη θέση τους στο… μουσείο. Το CIA Museum, που βρίσκεται στα κεντρικά της γραφεία, στο Langley της Virginia, δεν είναι ανοικτό στο κοινό… Πρόσφατα όμως, η CIA ανέβασε στο Flickr λογαριασμό της αρκετές φωτογραφίες από κάποια «ιστορικά» spy tools, που πιθανότατα πρωταγωνίστησαν σε καταδιώξεις και αποστολές, τις οποίες «ζήλεψαν» οι μεγαλύτερες παραγωγές του Χόλυγουντ. Για να δούμε κάποια από αυτά.


Πιστόλι-κραγιόν



Ένα κραγιόν από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου που δίνει το «φιλί του θανάτου» καθώς περιλαμβάνει πιστόλι διαμέτρου 4.5 χιλιοστών και το είχε κάποιος πράκτορας της KGB.

Κάμερα στο… κουμπί από το παλτό

«Ajax» ήταν το κωδικό όνομα για την κάμερα αυτή, που μπορούσε να κρυφτεί στο παλτό του κατασκόπου της KGB ο οποίος τη χρησιμοποιούσε στο μακρινό 1970. Ο φακός ήταν ενσωματωμένος στο… κουμπί από το παλτό, ενώ, για να τραβήξει μία φωτογραφία, ο κατάσκοπος χρησιμοποιούσε ένα καλώδιο τηλεχειρισμού του κλείστρου, κρυμμένο στην τσέπη του.

Γυαλιά με… κυάνιο
Επιλέγοντας το θάνατο από τα… βασανιστήρια, ένας αιχμάλωτος κατάσκοπος στη δεκαετία του 1970 μπορούσε νε επιλέξει να μασήσει το βραχίονα αυτών των γυαλιών για να λάβει τη δόση από… κυάνιο που υπήρχε κρυμμένη μέσα.

Παπούτσια με… πομπό
 
Τα κατασκοπευτικά παιχνίδια δεν ήταν μόνο για τις μεγάλες υπερδυνάμες. Αυτό το παπούτσι, που έχει κρυμμένο έναν πομπό μετάδοσης στο τακούνι του, χρησιμοποιούνταν από τη ρουμανική μυστική υπηρεσία τη δεκαετία του ‘60 και ‘70 για να κατασκοπεύσει τους Αμερικανούς διπλωμάτες. Οι διπλωμάτες δίσταζαν να αγοράσουν παπούτσια από την τοπική αγορά, έτσι τους τα έστελναν με το ταχυδρομείο από την πατρίδα τους. Εκεί σταματούσαν τα δέματα και εγκαθιστούσαν έναν πομπό στο τακούνι των παπουτσιών, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις συζητήσεις τους…

Ο κρυμμένος κωδικός στην… πούδρα
 
Μία γυναίκα-πράκτορας μπορούσε απλά να βάλει λίγη… πούδρα στη μύτη της και, παράλληλα, να δει ένα μυστικό κωδικό κρυμμένο στον καθρέπτη, που ήταν ορατός μόνο αν τον κοιτάξεις από μία συγκεκριμένη γωνία.

Έντομο-κατάσκοπος
 

Κατασκευάστηκε από το γραφείο έρευνας και ανάπτυξης της CIA τη δεκαετία του ‘70, αποτελώντας το πρώτο τηλεκατευθυνόμενο όχημα αέρα, σε σχήμα και μέγεθος εντόμου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να να συλλέγει κατασκοπευτικές πληροφορίες.
Η μόδα στην κατασκοπεία
 
Μία γυναίκα κατάσκοπος σε μία συγκέντρωση ανδρών με κουστούμι και γραβάτα δε θα μπορούσε παρά να είναι καλοντυμένη… Το φόρεμα, τα κοσμήματα και τα αξεσουάρ που βλέπετε επέτρεπαν στις θηλυκές παρουσίες να είναι κομψές, πίνοντας το… κοκτέιλ τους, μπορούσαν όμως να τραβήξουν κρυφές φωτογραφίες και να ηχογραφήσουν συζητήσεις.

Η πυξίδα στο… κουμπί
 
Αυτό το κουμπί που ραβόταν στο παντελόνι του κατασκόπου περιλάμβανε μία πυξίδα, επιτρέποντάς του να βρει το δρόμο για να δραπετεύσει από κάπου. Μία καρφίτσα που ήταν τοποθετημένη πάνω του έδειχνε το βορρά ή το νότο.
Το ρολόι φωτογράφος
 
Αυτό το ρολόι που κατασκευάστηκε στη Γερμανία, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επέτρεπε σε έναν πράκτορα να τραβήξει φωτογραφίες απλά κοιτώντας την ώρα….


Πίπα φονικό όπλο
 
Κατασκευάστηκε από τις Βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αποτελώντας μία πίπα που μπρούσε να σκοτώσει. Μπορούσες να πυροδοτήσεις τη σφαίρα που βρίσκόταν μέσα της, περιστρέφοντας το στόμιο κρατώντας το κυρίως μέρος της.

[via digital life]

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain