Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ελληνικές διακρίσεις καινοτομίας Δυο ελληνικές ομάδες υψηλής τεχνολογίας αναδείχθηκαν στο επονομαζόμενο «Ευρωπαϊκό Τσάμπιονς Λιγκ Καινοτομίας».



Μια ακόμα καλή αυτή είδηση από το χώρο της έρευνας και της καινοτομίας έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα διαθέτει το έμψυχο δυναμικό, στο οποίο μπορεί να στηριχτεί, προκειμένου με αισιοδοξία να ατενίζει ακόμα το μέλλον της.
Ως τέτοιο δείγμα μπορεί να ληφθεί η πολύ πρόσφατη επίσημη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους νικητές του προγράμματος HORIZON2020 SME-Instrument, επονομαζόμενου αλλιώς και «Ευρωπαϊκού Champions League Καινοτομίας», η οποία συμπεριλαμβάνει και δυο ελληνικές ομάδες ειδικών, μέλη των εταιριών υψηλής τεχνολογίας Planetek Hellas (Αθήνα) και Helbio (Πάτρα).

Η Διάκριση
Συγκεκριμένα, η διάκριση της Planetek Hellas στο πρόγραμμα ήρθε από την πρότασή της OP3C (On boardProcessing for Compression and Clouds Classification in hyperspectral satellite data) ενώ για την Helbio, από την πρόταση PROMETHEUS-5 (Energy efficient and environmentally friendly multi-fuel power system with CHP capability, for stand-alone applications).
Στην πρώτη περίπτωση, η ομάδα της Αθήνας φιλοδοξεί να εισάγει στην αγορά διαστήματος ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα (από υλικό και λογισμικό) το οποίο θα εγκαθίσταται σε συγκεκριμένους δορυφόρους και θα διευκολύνει την λειτουργία τους  μέσω αυτόματων λειτουργιών που θα πραγματοποιεί, όσο αυτοί θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Στην δεύτερη περίπτωση, η ομάδα της Πάτρας σκοπεύει να εισάγει στην αγορά μια μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας (CHP),  η οποία λειτουργεί με υδρογόνο και κυψελίδες καυσίμου. Η εν λόγω μονάδα έχει μεγάλη ενεργειακή απόδοση (σχεδόν τριπλάσια των συμβατικών μηχανών) και είναι φιλική προς το περιβάλλον αφού έχει σχεδόν μηδενικές εκπομπές ρύπων.
Τα στατιστικά
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου, βρήκαν την ομάδα της Αθήνας  να είναι μία από τις μόλις 14 νικήτριες της θεματικής ενότητας «Διαστημική έρευνα και ανάπτυξη», του προγράμματος SME-Instrument, σε σύνολο 185 υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν από όλη την Ευρώπη, ενώ την ομάδα της Πάτρας, να είναι μία από τις 60 νικήτριες στην θεματική ενότητα «Ενεργειακά συστήματα χαμηλών εκπομπών άνθρακα» σε σύνολο 640 υποψηφιοτήτων αντίστοιχα. Εάν παράλληλα αναλογιστεί κανείς πως για το σύνολο των 13 θεματικών ενοτήτων του προγράμματος, υπήρχαν 122 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και μόνο αυτές οι 2 κατάφεραν τελικά να εγκριθούν, από τη μία, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος την δυσκολία του εγχειρήματος (ποσοστό επιτυχίας 1,64% σε εθνικό επίπεδο) κι από την άλλη, επιβεβαιώνεται η δυνατότητα αυτών των δυο ομάδων να ανταγωνίζονται επιτυχώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ποσοστό επιτυχίας πανευρωπαϊκά: 7,57% και 9,37% αντίστοιχα)
Το έπαθλο
Οι δυο ελληνικές ομάδες εξασφάλισαν ήδη το πρώτο έπαθλο των 50.000 ευρώ για την χρηματοδότηση της άμεσης δραστηριότητάς τους που αφορά την σύνταξη της μελέτης σκοπιμότητας για το προϊόν τους, ενώ έθεσαν ήδη πολύ σοβαρή υποψηφιότητα για το μεγάλο έπαθλο της δεύτερης φάσης, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain