Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί έως και ένα εκατομμύριο επιπλέον ερευνητές έως το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα εκστρατεία για να προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων κοριτσιών για τις επιστήμες και να ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να επιλέξουν ερευνητική σταδιοδρομία. Οι γυναίκες αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ του φοιτητικού πληθυσμού της ΕΕ και το 45% επί του συνόλου των κατόχων διδακτορικού διπλώματος (PhD), αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των επιστημόνων που ακολουθούν ερευνητική σταδιοδρομία. Επίσης, οι γυναίκες κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα στους τομείς της τεχνολογίας και των κατασκευών. Η τριετής εκστρατεία θα επιδιώξει πρώτον να προσελκύσει το ενδιαφέρον των εφήβων κοριτσιών για να πραγματοποιήσουν σπουδές στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (κλάδοι ΕΤΜΜ). Ο στόχος θα διευρυνθεί κατόπιν στις φοιτήτριες γενικότερα, ενθαρρύνοντάς τες να ακολουθήσουν ερευνητική σταδιοδρομία.
Η Επίτροπος κα Máire Geoghegan-Quinn, αρμόδια για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη, δήλωσε: «Αυτή η εκστρατεία θα δείξει στις γυναίκες και στα κορίτσια ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο υπόθεση ηλικιωμένων ανδρών με άσπρες μπλούζες. Η επιστήμη προσφέρει θαυμάσιες ευκαιρίες σταδιοδρομίας και δίνει τη δυνατότητα να επιτευχθεί μια πραγματική τομή προς όφελος της κοινωνίας και του μέλλοντός μας. Η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε έναν τόσο ζωτικό τομέα για την οικονομία μας είναι απαράδεκτη σε μια εποχή κατά την οποία η Ευρώπη αγωνίζεται για περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας. Ελπίζουμε ότι με την προβολή θετικών προτύπων και εξηγώντας τις επιλογές μπορούμε να πείσουμε περισσότερες νέες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη.»
Οι νέοι λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις σταδιοδρομίας συνήθως στην ηλικία μεταξύ 13 και 17 ετών. Επί του παρόντος, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους προσανατολίζονται να επιλέξουν επιστημονικούς κλάδους ή όχι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρώτο μέρος της εκστρατείας θα απευθύνεται σε έφηβες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με το σύνθημα «Science: it's a girl thing» («Η επιστήμη είναι γένους θηλυκού»). Η δεύτερη φάση θα έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις φοιτήτριες να ακολουθήσουν επιστημονική σταδιοδρομία.
Η εκστρατεία θα θέσει υπό αμφισβήτηση τα στερεότυπα που επικρατούν για την επιστήμη και θα δείξει στα νέα κορίτσια και στις νέες γυναίκες ότι η επιστήμη είναι ευχάριστη και μπορεί να συνδεθεί με μεγάλες ευκαιρίες. Θα θέσει υπό αμφισβήτηση παρωχημένες απόψεις για την επιστημονική σταδιοδρομία και θα καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονες ερευνητικές πρακτικές συνδέονται με τις ανάγκες της κοινωνίας. Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν το κλειδί για την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων σε κοινά προβλήματα, όπως τα τρόφιμα και η ενεργειακή ασφάλεια, το περιβάλλον και η αλλαγή του κλίματος ή η καλύτερη υγειονομική περίθαλψη. Πετυχημένες γυναίκες επιστήμονες θα λειτουργήσουν ως πρότυπα στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και σε ειδικές εκδηλώσεις και συναντήσεις εργασίας.
Ιστορικό
Η εκστρατεία θα καλύψει το σύνολο των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2012/2013. Το 2012 θα διοργανωθούν εκδηλώσεις πρώτα σε έξι χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες και Πολωνία. Η εκστρατεία έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει το πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζοντας 2020», ένα πρόγραμμα που μπορεί να αυξήσει τη στήριξη στην έρευνα και την καινοτομία σε επίπεδο ΕΕ στα 80 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, από 55 δισεκ. ευρώ του τρέχοντος επταετούς προϋπολογισμού.
Πηγή: proho.gr