Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Το Google+ απέτυχε γιατί έγινε “Facebook-Lite”, σύμφωνα με επί 3μιση χρόνια υπάλληλο του projectΠέρασαν 40 μήνες από τότε που βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το κοινωνικό δίκτυο Google+, αλλά παρά τις εντονότατες προσπάθειες της Google να το επιβάλει στους χρήστες (π.χ. υποχρεωτικός λογαριασμός για να χρησιμοποιείς υπηρεσίες της) κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι ακριβώς θέλει να επιτύχει μέσα από αυτό. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς οι καθημερινοί χρήστες, αλλά ακόμη και άνθρωποι που εργάστηκαν για τη δημιουργία από την πρώτη ημέρα, όπως ο Chris Messina.

Ο πρώην υπάλληλος της Google είχε εργαστεί επάνω στον τομέα user experience του Google+ για περίπου 3μιση χρόνια, μέχρι δηλαδή να αποχωρήσει από την εταιρεία, επομένως, αυτά που αναφέρει στην ανάρτηση του στο Medium έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.
“Το Google+ δεν ξεκίνησε με σκοπό να φέρει κάτι πραγματικά ιδιαίτερο για τον κόσμο. Αντ’ αυτού, προσπάθησε να καθιερωθεί ως κάτι που σίγουρα δεν ήταν (το Facebook) και να κυνηγήσει την επιτυχία του. Όμως, τη στιγμή που το Facebook προχωρούσε σε ένα φιλόδοξο και ξεκάθαρο σχέδιο για τη δημιουργία μιας ανοικτής και συνδεδεμένης κοινότητας, το Google+ μπέρδεψε τους χρήστες βάζοντας τους να σκεφτούν πως θα μοιράζονται την πραγματική ζωή τους στο Διαδίκτυο χωρίς να έχει βρει τον κατάλληλο τρόπο. Για παράδειγμα, οι Κύκλοι έδιναν στον χρήστη τη δυνατότητα να διαχειρίζεται την πρόσβαση που θα δίνει σε συγκεκριμένες ομάδες επαφών, μια καλή ιδέα στην θεωρία που αποδείχτηκε επίπονη στην πράξη.
Με το λανσάρισμα ενός συμβατικού κοινωνικού δικτύου, η Google έχασε την χρυσή ευκαιρία να δημιουργήσει μια κοινότητα όπου ο χρήστης θα είχε εξαρχής των έλεγχο για τη διαμόρφωση και τον διαμοιρασμό των δεδομένων του, με αποτέλεσμα να διαφοροποιηθεί σημαντικά από το Facebook. Τελικά, όπως αποδείχθηκε, η Google πρόσφερε πολύ λίγα και όταν πια ήταν αργά.”
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι χαρακτηρίζει το Google+ ως “Facebook Lite” και η αποκάλυψη ότι επιλέχθηκε η ονομασία “Google+” έτσι ώστε σε περίπτωση αποτυχίας να αφαιρέσουν το “+” σαν να μην υπήρξε ποτέ το project! Αποδίδει, μάλιστα, την αποτυχία στην εμπλοκή στη δημιουργία πολλών βετεράνων του Google Buzz…
Πάντως, αναγνωρίζει ότι μέσα από το Google+ ξεπετάχτηκαν οι πολύ επιτυχημένες υπηρεσίες Hangouts και Photos, για τις οποίες πιστεύει ότι πολύ σύντομα θα προσφέρονται στους χρήστες ως αυτόνομες.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain