Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Οθόνες από ζαφείρι στα μελλοντικά smartphones


Είναι πολύ πιο ανθεκτικές αλλά και με μεγαλύτερο βάρος

Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων εξετάζουν την αντικατάσταση της τεχνολογίας της Corning, Gorilla Glass στις οθόνες των smartphone τους, με ζαφείρι, το σκληρότερο φυσικό υλικό μετά από το διαμάντι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναλυτής Eric Virey στο Technology Review.

Η πρώτη συσκευή που φημολογείται ότι θα χρησιμοποιήσει τον πολύτιμο λίθο, είναι το X Phone της Google, συμπέρασμα που βγαίνει από τα λεγόμενα του CEO της εταιρίας Larry Page, που δήλωσε πως θα είναι ανθεκτικό στις γρατσουνιές σε σημείο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “άθραυστο”. Αν αυτό σας ακούγεται υπερβολικό, σκεφτείτε πως το "γυαλί" που καλύπτει την κάμερα του iPhone έχει ήδη κατασκευαστεί από ζαφείρι.

Το ζαφείρι είναι τρεις φορές πιο σκληρό από ότι το Gorilla Glass και τρεις φορές πιο ανθεκτικό στις γρατσουνιές. Βέβαια το ζαφείρι κοστίζει έως και περίπου 10 φορές όσο το Gorilla Glass (30 δολάρια για ένα κομμάτι στο μέγεθος οθόνης, σε σύγκριση με τα 3 δολάρια που κοστίζει το Gorilla Glass), ωστόσο η τιμή του βρίσκεται σε συνεχή πτώση και ίσως τελικά να είναι τρεις έως τέσσερις φορές πιο ακριβό από το Gorilla Glass.

Ένα θέμα που δεν αναφέρεται συχνά είναι ότι το ζαφείρι είναι επίσης βαρύ. Αυτό βέβαια μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη σημασία, αν η ανώτερη σκληρότητα του σημαίνει ότι μπορεί να είναι λεπτότερο από τις υπάρχουσες οθόνες, αλλά μια κατά τα άλλα ίδια οθόνη από ζαφείρι θα ήταν περίπου 60% βαρύτερη σε σχέση με τις σημερινές.

Αν οι κατασκευαστές των high-end smartphones τελικά κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, η πιθανή ζημία στην επιχείρηση της Corning θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική. Να θυμίσουμε πως το 2012, η Corning παρουσίασε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις καταγράφοντας ρεκόρ στο τέλος του τέταρτου τριμήνου.


AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain