Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

9 χρόνια Facebook: Τα σημαντικότερα milestones του κοινωνικού δικτύου του Mark Zuckerberg



Το δημοφιλέστερο site κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο κλείνει σήμερα τα 9 του χρόνια. Το δημιούργημα του Mark Zuckerberg είδε το «φως» της δημοσιότητας στις 4 Φεβρουαρίου του 2004,επιτυγχάνοντας μέσα στα λίγα χρόνια που ακολούθησαν να γράψει «ιστορία» στον κόσμο του Διαδικτύου όσο λίγα sites, ξεπερνώντας πριν λίγο καιρό μάλιστα το 1 δισ. χρήστες.



Ας δούμε μαζί κάποια milestones από την 9χρονη πορεία του Facebook
Φεβρουάριος 2004: To Facebook «γεννιέται» από τον Mark Zuckerberg, δευτεροετή φοιτητή εκείνη την εποχή στο Harvard.
Μάρτιος 2004: Επεκτείνεται σε άλλα πανεπιστήμια και κολέγια.
Ιούνιος 2004: Το Facebook μεταφέρει την έδρα του στο Palo Alto της Καλιφόρνια.
Σεπτέμβριος 2004: Εισάγει το «Wall», επιτρέποντας στους χρήστες του να γράφουν προσωπικούς συλλογισμούς και άλλα στις σελίδες προφίλ τους. Την ίδια εποχή, το Facebook δέχεται αγωγή με την κατηγορία ότι ο Mark Zuckerberg έκλεψε την ιδέα για τη δημιουργία του από μία εταιρεία που είχε ιδρυθεί από δύο αδέρφια, τον Cameron και τον Tyler Winklevoss και ένα τρίτο άτομο στο Harvard.
Σεπτέμβριος 2005: Το Facebook επεκτείνεται, επιτρέποντας χρήστες σε ηλικία high school.
Μάιος 2006: Εισαγωγή εργασιακών δικτύων, που επιτρέπουν σε χρήστες με εταιρική διεύθυνση e-mail να ενταχθούν στο Facebook.
Σεπτέμβριος 2006: Ξεκινάει να επιτρέπει σε οποιονδήποτε άνω των 13 ετών να συμμετέχει. Επιπλέον, εισάγει το «News Feed»,το οποίο συγκεντρώνει τα μηνύματα από τα Walls φίλων σε ένα σημείο. Παρά το γεγονός ότι αυτό οδήγησε σε παράπονα περί ζητημάτων ιδιωτικότητας, έγινε σύντομα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά του Facebook.
Μάιος 2007: Ξεκινά το Facebook Platform, ένα σύστημα που επιτρέπει σε εξωτερικούς προγραμματιστές να αναπτύσσουν εργαλεία για κοινή χρήση φωτογραφιών, κουίζ και παιχνίδια. Το σύστημα δημιουργεί μια νέα «οικονομία» μέσω Facebook και επιτρέπει σε εταιρείες, όπως, για παράδειγμα, η Zynga να ευδοκιμήσουν.
Οκτώβριος 2007: Η Facebook συμφωνεί για την πώληση μεριδίου 1,6% στη Microsoft έναντι 240 εκατομμυρίων δολαρίων
Νοέμβριος 2007: Το Facebook αποκαλύπτει το πρόγραμμα Beacon, ένα χαρακτηριστικό που «μεταδίδει» τις δραστηριότητες χρηστών σε δεκάδες ανεξάρτητα sites. Πρόκειται για ακόμη μία κίνηση που τροφοδοτεί συζητήσεις περί ιδιωτικότητας των χρηστών, με αποτέλεσμα το Facebook να δώσει περισσότερες δυνατότητες στους χρήστες έναντι του Beacon, πριν τελικά το σταματήσει ως μέρος ενός δικαστικού συμβιβασμού.
Μάρτιος 2008: Το Facebook προσλαμβάνει τη Sheryl Sandberg σαν COO.
Απρίλιος 2008: Εισαγωγή του Facebook Chat.
Φεβρουάριος 2009: Ξεκινάει το »like», επιτρέποντας στους χρήστες του να επιδοκιμάζουν απόψεις φίλων τους.
Ιούνιος 2009: Το Facebook ξεπερνάει το MySpace ως το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στις ΗΠΑ.
Αύγουστος 2010: Το Facebook λανσάρει την υπηρεσία location, επιτρέποντας στους χρήστες να μοιραστούν την τοποθεσία που βρίσκονται με τους φίλους τους και όχι μόνο.
Οκτώβριος 2010: Κυκλοφορία της ταινίας «The Social Network», για τη ζωή του Mark Zuckerberg και τις νομικές μάχες πίσω από το λανσάρισμα του Facebook. Το φιλμ αποκτά 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ και κερδίζει τρία από αυτά.
Ιούνιος 2011: H Google παρουσιάζει ένα ανταγωνιστικό site κοινωνικής δικτύωσης προς το Facebook, το Google Plus. Τα δίδυμα αδέρφια Winklevoss τελειώνουν τη νομική τους διαμάχη για την ιδέα πίσω από το Facebook. Αυτή είχε ξεκινήσει το 2008, όταν είχαν ζητήσει από το Facebook 65 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, με το ποσό, βέβαια, που αξίωσαν αργότερα να είναι πολύ μεγαλύτερο.
Σεπτέμβριος 2011: Το Facebook παρουσιάζει το Timeline, μία νέα version των profile pages. Παρουσιάζει περισσότερο τα highlights της ζωής ενός ατόμου στο Facebook, χωρίς απλά να παραθέτει πρόσφατα posts.
Νοέμβριος 2011: Το Facebook συμφωνεί να διευθετήσει ομοσπονδιακές κατηγορίες ότι έχει παραβιάσει την ιδιωτικότητα χρηστών, κάνοντάς τους να μοιραστούν περισσότερες πληροφορίες από όσες έχουν συμφωνήσει κάνοντας εγγραφή στο site. Ως μέρος της λύσης, επιτρέπει σε ανεξάρτητους ελεγκτές να επανεξετάσουν τις πρακτικές προστασίας απορρήτου για δύο χρόνια. Συμφωνεί, επίσης, να ζητά έγκριση από τους χρήστες πριν την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία διαχειρίζεται τα δεδομένα τους.
Δεκέμβριος 2011: Μετακόμιση στο Menlo Park της Καλιφόρνια.
Ιανουάριος 2012: Το Facebook κάνει υποχρεωτικό το Timeline.
Φεβρουάριος 2012: Έναρξη δημόσιας εγγραφής (IPO) των μετοχών του Facebook στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Ιανουάριος 2013: Λανσάρισμα Graph Search, μίας υπηρεσίας που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν οτιδήποτε έχουν μοιραστεί οι Facebook friends τους, όπως φωτογραφίες, post, προσωπικές προτιμήσεις κ.ά.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain