Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

H Nvidia παρουσίασε επίσημα το Tegra 4 SoC



Nvidia παρουσίασε επίσημα στην CES, το νέο SoC της εταιρείας για φορητές συσκευές – smartphones, tablets, handheld devices – με την επωνυμία Tegra 4.  Tο Nvidia Tegra 4 διατηρεί την σχεδιαστική δομή του προκατόχου του, και έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα 4+1-core SoC (διαθέτει τέσσερις πυρήνες που ενεργοποιούνται σε απαιτητικές εργασίες, και ένα ακόμη πυρήνα που αναλαμβάνει δράση όταν δεν απαιτείται μεγάλη επεξεργαστική ισχύ, για οικονομία στην μπαταρία).


Η αρχιτεκτονική Cortex-A15 της ARM είναι η επιλογή της εταιρείας για το συγκεκριμένο chip, που σε σχέση με το προηγούμενο μπορούμε να περιμένουμε σημαντικά αυξημένη απόδοση. Eιδικά στον τομέα των γραφικών μπορούμε να περιμένουμε εξαιρετικά αποτελέσματα (είναι 6 φορές ταχύτερο από την προηγούμενη γενιά), αφού ενσωματώνει 72 πυρήνες CUDA (πρόκειται για shaders, αλλά η εταιρεία για λόγους εντυπωσιασμού αναφέρεται σε 72 GPU cores).
H εταιρεία δεν αναφέρθηκε στον τομέα της συχνότητας λειτουργίας, ωστόσο το λογικό είναι να περιμένουμε και χάρη στην κατασκευαστική μέθοδο των 28nm υψηλότερους χρονισμούς (άνω του 1.5GHz) με μειωμένη, αν όχι εφάμιλλη, κατανάλωση σε σχέση με το παρελθόν. To Tegra 4, δεν ενσωματώνει LTE modem, ωστόσο θα είναι συμβατό με δίκτυα του είδους, εφόσον ο κατασκευαστής του smartphone ενσωματώσει ξεχωριστό LTE chip. H εταιρεία μέσω του Jen-Hsun Huang, CEO της Nvidia, παρουσίασε το εξαιρετικό Icera i500 soft modem 3G/ 4G που χάρη σε οκτώ επεξεργαστές, μπορεί να πραγματοποιήσει 1.2 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο!
Nvidia έχει στόχο να παρουσιάσει το Nvidia Tegra 4 με ενσωματωμένες δυνατότητες LTE, ωστόσο αυτό θα γίνει αργότερα μέσα στην χρονιά. Ένα σημείο που πρέπει να σταθούμε επίσης, είναι ότι η εταιρεία με το Tegra 4, παρουσίασε μία νέα αρχιτεκτονική επεξεργασίας φωτογραφίας, που πραγματοποιεί image processing 10 φορές ταχύτερα από τις σημερινές πλατφόρμες. Mάλιστα, στην έκθεση CES πραγματοποίησε επίδειξη της διαδικασίας HDR rendering σε live video. Mάλιστα το chip της είναι ικανό να εφαρμόσει HDR σε burst mode φωτογραφίες σε συνδυασμό με flash. H εταιρεία δεν έκανε γνωστό το κόστος του Nvidia Tegra 4 SoC, ούτε την ημερομηνία που θα εμφανιστεί το πρώτο κινητό που θα ενσωματώνει την τεχνολογία.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain