Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Η τιμή του iPhone 5 στην Ελλάδα, είναι η ακριβότερη στον κόσμο;


Την περασμένη Παρασκευή, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κος Αθανάσιος Σκορδάς, στην εκπομπή της κας Πόπης Τσαπανίδου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, σχολιάζοντας το Ελληνικό παράδοξο η οικονομία να είναι σε τέτοια ύφεση και οι τιμές των προϊόντων να μην πέφτουν, αναφέρθηκε στο iPhone 5 και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συσκευή, πωλείται στην Ελλάδα στην ακριβότερη τιμή διεθνώς. Ο κος Σκορδάς στο σκεπτικό του επεσήμανε ότι εφόσον το θέλουν οι καταναλωτές, η κάθε εταιρεία δεν θα μπει στη λογική να μειώσει τις τιμές, ακόμα κι αν οι καταναλωτές μίας χώρας βρίσκονται σε επίπεδα ανέχειας.
Με αφορμή τη δήλωση αυτή, ψάξαμε να βρούμε αν όντως η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά τις τιμές του iPhone 5. Σε μία σύγκριση των τιμών σε Ευρώ, σύμφωνα με τις τιμές που αναφέρονται για τις διάφορες χώρες επισήμως από την Apple, μας προέκυψε ο παρακάτω πίνακας:
Χώρες (τιμές σε Ευρώ)ΗΠΑΜεγάλη ΒρετανίαΓαλλίαΓερμανίαΝορβηγίαΙταλίαΗong KongΙνδίαΕλλάδαΑυστραλία
iPhone 5 16 GB502656679679707729557648739648
iPhone 5 32 GB579743789789830839638748859729
iPhone 5 64 GB657867899899952949718847979810


Προς το παρόν, λοιπόν, ο κος Σκορδάς, έχει δίκιο. Επισημαίνουμε το «προς το παρόν» για δύο λόγους. Πρώτον γιατί τοiPhone 5 δεν έχει διατεθεί ακόμα επισήμως σε μεγάλες αγορές για τις οποίες έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως η Ρωσία ή ηΛατινική Αμερική. Οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα τις τιμές στις χώρες αυτές (αν έχετε περισσότερη πληροφόρηση από εμάς, πείτε μας!). Ο δεύτερος λόγος που κρατάμε κάποια επιφύλαξη είναι γιατί σε πρόσφατη επίσκεψή μας στην Αλβανία, η τιμή που μας ανήγγειλαν σε όχι επίσημο κατάστημα που πουλούσε προϊόντα Apple, η τιμή του iPhone 5 θα ξεκινούσε από1100 ευρώ περίπου (με απόδειξη, που σημαίνει ότι υπάρχει η επιβάρυνση του 20% φόρου). Οπότε αυτόματα αισθανθήκαμε… καλύτερα.
Το σκεπτικό του κου Σκορδά είναι πως οι καταναλωτές και η ζήτηση από αυτούς, καθορίζουν τις τιμές των προϊόντων. Συμφωνούμε. Υπάρχει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, η τιμή ενός προϊόντος, ανεβαίνει. Αυτό μαθαίναμε τουλάχιστον στις αρχές της Πολιτικής Οικονομίας, όσοι προσπαθήσαμε να την μάθουμε τουλάχιστον. Από την άλλη, όμως, ας συνειδητοποιήσουμε πως στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται φόρος 23%, ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.
Και θυμόμαστε με τρυφερότητα τους Ιταλούς που πριν λίγους μήνες διαμαρτύρονταν ότι η Ιταλία ήταν η χώρα με τις υψηλότερες τιμές πώλησης του iPhone 5 στον κόσμο, λόγω του φόρου ύψους 21% που επιβαρύνει τα προϊόντα εκεί, αλλά παρατηρούμε και με ενδιαφέρον την περίπτωση της Νορβηγίας, της άλλης Ευρωπαϊκής χώρας που το iPhone 5 στα 16 GB πωλείται πάνω από 700 ευρώ. Στη Νορβηγία βέβαια, κανείς δεν διαμαρτύρεται για τους φόρους, εφόσον είναι ανταποδοτικοί, επιστρέφουν στην κοινωνία και το επίπεδο ζωής είναι ήδη εξασφαλισμένο για τους κατοίκους της, δηλαδή, οι Νορβηγοί δεν αγχώνονται για αυτονόητα όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ανεργία, ή η αποτελεσματικότητα του κρατικού τους μηχανισμού. Το Νορβηγικό κράτος διατηρεί μία πολύ καλή σχέση με τους πολίτες του και οι πολίτες του το ανταποδίδουν πληρώνοντας φόρους. Το Ελληνικό;
Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του κου Σκορδά, όπως το βρήκαμε στο Protothema.gr


AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain