Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Το (public) Wi-Fi που… πετάει



Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ενός public Wi-Fi είναι το γεγονός ότι η απόδοσή του είναι ιδιαίτερα «φτωχή» σε πολυσύχναστους χώρους, όπως αεροδρόμια ή καφετέριες, όπου πολλοί προσπαθούν να συνδεθούν στο Internet.



Ερευνητές, όμως, στο πανεπιστήμιο της North Carolina έχουν αναπτύξει ένα νέο πρωτόκολλο λογισμικού, το οποίο ονομάζεταιWiFox και μπορεί να ενσωματωθεί σε υπάρχοντα δίκτυα, ενισχύοντας την απόδοση του Wi-Fi τους έως και 700%!
Παραδοσιακά, τα routers προσφέρουν ένα μόνο κανάλι ανταλλαγής δεδομένων στους χρήστες. Έτσι, όταν το σημείο πρόσβασης λαμβάνει αυξημένο αριθμό «αιτήσεων» από συσκευές, είναι πιο δύσκολο να επιστρέψει τα δεδομένα που του έχουν ζητηθεί.
Το νέο πρωτόκολλο WiFox λειτουργεί, στην ουσία, ως «τροχονόμος», διασφαλίζοντας ότι η κίνηση δεδομένων θα πραγματοποιείται με ομαλό τρόπο και προς τις δύο κατευθύνσεις. Το WiFox παρακολουθεί την κίνηση σε ένα Wi-Fi κανάλι, ανιχνεύοντας, με έξυπνο τρόπο, ποια πακέτα δεδομένων αντιμετωπίζουν πρόβλημα και δίνοντας σ’ αυτά προτεραιότητα.
Δοκιμάζοντας σε έναν router το λογισμικό, η ομάδα που το ανέπτυξε, μπόρεσε να διαχειριστεί με επιτυχία έως και 45 συνολικά χρήστες, βλέποντας 400 με 700% βελτίωση στην απόδοση του Wi-Fi. Κατά μέσο όρο, δηλαδή, ο δρομολογητής ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στα αιτήματα δεδομένων τέσσερις φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι ένα router που δε χρησιμοποιεί το εν λόγω πρωτόκολλο.
Φαίνεται, λοιπόν, πως το WiFox αποτελεί μία πολύ καλή λύση, ως προς την αποτελεσματικότητα των public Wi-Fi. Μένει να το δούμε και στην πράξη…

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain