Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ανοικτή μηχανή αναζήτησης το Foursquare Μοιάζει με Google Search ή είναι ιδέα μας; Επόμενο βήμα η διαφήμιση




Μέχρι τώρα η πρώτη σελίδα στο foursquare.com ήταν μια κλασσική σελίδα υποδοχής στην υπηρεσία, η οποία σου πρότεινε να εγγραφείς, ώστε να γίνεις χρήστης της. Τίποτα παραπάνω ως παροχή προς τον επισκέπτη.

Από χθες το βράδυ όμως αυτό άλλαξε. Πλέον, μέσα από το foursquare.com μπορείς (ανεξάρτητα από το αν είσαι εγγεγραμμένος ή όχι στην υπηρεσία) μπορείς να αναζητήσεις οποιαδήποτε σημείο βρίσκεται στην κοντινή γεωγραφική σου περιοχή. Έχει μεταμορφωθεί δηλαδή σε ένα ανοικτό εργαλείο αναζήτησης που απευθύνεται και σε μη μέλη για την ανεύρεση σημείων διασκέδασης και τοπικών επιχειρήσεων. Θυμίζει με άλλα λόγια ένα Google Search με συγκεκριμένο όμως αντικείμενο.
Το συμπέρασμα αυτό δεν το αρνείται ούτε ο Dennis Crowler, ένας εκ των συνιδρυτών του Foursquare, ο οποίος σχολιάζοντας την αλλαγή αυτή ανέφερε ότι "η νέα πρόκληση για την υπηρεσία είναι πλέον να λειτουργεί στη συνείδηση του κοινού ως εργαλείο αναζήτησης και λιγότερο ως ένα παιχνίδι με πόντους και κονκάρδες (badges)".
Ταυτόχρονα, η εταιρεία πρόκειται να εκμεταλλευτεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων από τα check ins των υπάρχοντων χρηστών καθώς και τα σχόλιά τους, ώστε να τα μετατρέπει σε προτάσεις προς εκείνους που θα χρησιμοποιούν τη μπάρα αναζήτησης στο foursquare.com. Πληροφορίες, όπως που πηγαίνουν οι χρήστες, ποια σημεία εμφανίζονται δημοφιλή σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά και συγκεκριμένες μέρες ή ακόμα και ώρες είναι πολύτιμα δεδομένα που το Fousquare αναμένεται να τα "εκμεταλλευτεί" και να τα προσφέρει σ' αυτούς που ψάχνουν πληροφορίες στη σελίδα του. Βέβαια, το Foursquare θα συνεχίζει να προσκαλεί τον κόσμο να γίνει μέλη του, καθώς θα προσφέρει σ' αυτά πολύ περισσότερα φίλτρα αναζήτησης της εκάστοτε πληροφορίας.  
Μετά από αυτήν την εξέλιξη αλλά και την πρόσφατη σύμπραξη του Foursquare με το Open Table, που προσφέρει τη δυνατότητα κράτησης σε εστιατόρια μέσα από το μενού του πρώτου (υπηρεσία που αφορά τις ΗΠΑ στην παρούσα φάση), όλες οι απόψεις συγκλίνουν ότι το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός -αντίστοιχού με το AdWords της Google- διαφημιστικού προϊόντος, δημιουργώντας μια εν δυνάμει σημαντική πηγή εσόδων. Άλλωστε πλέον απευθύνεται σε πολύ περισσότερο κόσμο από τα μερικές δεκάδες εκατομμύριων των χρησ΄των του.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain