Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Φάκελος Foxconn: Κινέζοι φοιτητές καταγγέλλουν ότι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του iPhone 5 με το ζόρι




Νέες καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Foxconn. Φοιτητές του ινστιτούτου τεχνολογίας της Huaiyin, δηλώνουν στο Weibo και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα ότι 200 από αυτούς εντάχθηκαν «με το ζόρι» στο πρόγραμμα πρακτικής εξάσκησης της Foxconn και συμμετείχαν στην κατασκευή του νέου iPhone 5. Οι φοιτητές μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από το Ινστιτούτο που σπουδάζουν, στο εργοστάσιο της Foxconn στην πόλη Jiangsu για να δουλέψουν 6 ημέρες των 12 ωρών, με αμοιβή περίπου 244 δολάρια τον μήνα.


Η εφημερίδα Shanghai Daily αναφέρει πως κάτι παρόμοιο έγινε και με φοιτητές τουλάχιστον άλλων 5 κολλεγίων. Το πρόγραμμα πρακτικής εξάσκησης μαθητευομένων της Foxconn, έχει συζητηθεί αρκετές φορές από ενώσεις εργαζομένων που έχουν πάει στην Κίνα για να επιβλέψουν τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της εταιρείας. Όσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό το παραπάνω ενδεχόμενο, έρχεται να επιβεβαιωθεί από δεύτερη αναφορά της εφημερίδας The Shanghai Daily ότι, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις εφημερίδες στην Κίνα, τα κολλέγια και οι σχολές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, επέστρεψαν τους φοιτητές στα μαθήματά τους και στο πρόγραμμα μαθητευομένων της Foxconn, θα συμμετάσχουν μόνο όσοι είχαν κάνει αίτηση. Πράγμα που επιβεβαιώνει ότι οι φοιτητές των κολεγίων για κάποιο χρονικό διάστημα και σε συνεννόηση με τις διευθύνσεις των κολεγίων και των τοπικών αρχών, πήγαν «με το ζόρι» να δουλέψουν στην Foxconn.
Η Foxconn δήλωσε στο The Verge ότι το πρόγραμμα μαθητείας της εταιρείας είναι εξαιρετικά διαδεδομένο και απολύτως νόμιμο και, το 2,7% του εργατικού δυναμικού των εργοστασίων αποτελείται από φοιτητές που θέλουν να κάνουν την πρακτικής τους εκεί. Δηλώνει ότι έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος για το πρόγραμμα από την οργάνωση Fair Labor Association, στην οποία είχε αναθέσει η Apple την επίβλεψη των συνθηκών εργασίας στα εργοστάσια και ότι το πρόγραμμα πληροί τις προδιαγραφές της Ένωσης.


Φυσικά, τόσο η Foxconn, όσο και κρατικοί λειτουργοί, δεν δήλωσαν τίποτα για το γεγονός ότι στρατιές φοιτητών από κολέγια «αναγκάστηκαν» να μεταβούν και να δουλέψουν αρχικά στα εργοστάσια της Foxconn, χωρίς να έχουν ουσιαστικά αιτηθεί να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα πρακτικής εξάσκησης της εταιρείας. Η Apple δεν έχει προχωρήσει σε δηλώσεις για το γεγονός.
Το ζήτημα, όμως, δεν αφορά μόνο την Apple. Η υπόθεση Foxconn, αφορά πολλές άλλες εταιρείες, όπως η Microsoft, η HP και άλλες που χρησιμοποιούν τα εργοστάσια αυτά για τη συναρμολόγηση των προϊόντων που  βρίσκουμε στις προθήκες των καταστημάτων. Γνωρίζουμε πως το καθεστώς στην Κίνα είναι πολύ πιο ολοκληρωτικό από τον τρόπο που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο. Πίσω από την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας όμως, δεν θα έπρεπε να υπάρχει μία ηθική, ακόμα και στις περιπτώσεις της Κίνας, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων στα τεράστια εργοστάσια, είναι μία έννοια αφηρημένη; Κι εμείς ως καταναλωτές, δεν θα έπρεπε να έχουμε την απαίτηση από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτά τα εργοστάσια, να θέτουν τους όρους στους τρόπους που θα κατασκευάζονται τα προϊόντα τους;


AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain