Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Η Sony στην IFA 2012 Sony: πρέπει να αλλάξουμε τώρα




“Τα νέα μας προϊόντα πρέπει να εμπνεύσουν τους καταναλωτές”. Ο εδώ και περίπου 5 μήνες πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sony, Καζούο Χιράι, έθεσε πολύ ψηλά τον πήχυ για τα νέα προϊόντα που ανακοίνωσε χθες ο ιαπωνικός όμιλος στο πλαίσιο της φετινής IFA. Η Sony βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και ο κ. Χιράι θεωρεί ότι τα νέα προϊόντα αποτελούν ενα σαφές δείγμα της προσπάθειας “αναγέννησης” που βρίσκεται σε εξέλιξη. “Η Sony πρέπει να αλλάξει τώρα” ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του επικεφαλής του ιαπωνικού κολοσσού.


Το αν θα τα καταφέρει με τα νέα προϊόντα που ανακοινώθηκαν χθες είναι ένα θέμα που θα παρακολουθήσουμε στενά τους επόμενους μήνες. Η Sony είναι προφανές ότι έχει ως ατού το χώρο του gaming, όπου το PlayStation πάει καλά, αλλά έχει μείνει πίσω στο χώρο του mobility. Οι δύο αυτοί τομείς μαζί με εκείνον του digital imaging είναι εκεί που επικεντρώνεται πλέον η εταιρεία.
Στην IFA, η Sony μας είχε συνηθίσει να δίνει μεγάλη έμφαση στις τηλεοράσεις αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει. Βέβαια, η 84 ιντσών τηλεόραση που προσφερει ανάλυση 4Κ (δηλαδή 4 φορές μεγαλύτερη από την υπάρχουσα ανάλυση του full HD) είναι άκρως εντυπωσιακή, αλλά θα διατίθεται στην Ελλάδα μόνο κατά παραγγελία, ενώ υπάρχει και μία σχετική “έλλειψη” περιεχομένου αυτή τη στιγμή.
Ούτως ή άλλως, στην IFA το ενδιαφέρον δείχνει επικεντρωμένο στις φορητές συσκευές. Ίσως το πιο ενδιαφέρον προϊόν από πλευράς Sony είναι το Vaio Duo 11. Πρόκειται για έναν “υβριδικό” φορητό υπολογιστή που εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες των επερχόμενων Windows 8 και της οθόνης αφής για να προσφέρει ένα concept tablet με συρόμενο πληκτρολόγιο. Βέβαια, η οθόνη των 11 ιντσών δεν είναι μικρή και η πρώτη εντύπωση που αποκόμισα είναι πως είναι μεγάλη συσκευή, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να το δοκιμάσουμε σε “πραγματικές” συνθήκες.
Αν θέλετε tablet, η Sony αποφάσισε να αναβαθμίσει το υπάρχον μοντέλο το Tablet S, παρουσιάζοντας το Xperia tablet S. Το νέο tablet, το οποίο θα δούμε και στην Ελλάδα, είναι πολύ λεπτό, έχει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και βασίζεται στο Android 4.0 (ICS). Αν είναι και η τιμή καλή...
Τέλος, είχαμε και νέα smartphones: τα Xperia T, V και J. Το Xperia T είναι η νέα “ναυαρχίδα” και είναι αρκετά όμορφο και λεπτό. Ο επεξεργαστής είναι διπύρηνος στα 1,3 GHz, αλλά η οθόνη των 4,6 ιντσών με πλήρη υψηλή ευκρίνεια (1080p) είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ενώ η ανάλυση της κάμερας φθάνει στα 13 megapixel! Υπάρχει και το Xperia TX, με το οποίο το Τ έχει ελάχιστες σχεδιαστικές διαφορές όπως μας είπαν στο περίπτερο της Sony. Το Xperia V είναι η LTE πρόταση της Sony, ενώ το Xperia J θα είναι το νέο προσιτό -με βάση το μέγεθος της οθόνης- smartphone της εταιρείας.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει νέες αλλαγές στα μενού των φορητών συσκευών της Sony με την προσθήκη καινούριων εικονιδίων που προσφέρου απευθείας πρόσβαση στις υπηρεσίες περιεχομένου (μουσική και video) της ιαπωνικής εταιρείας, καθώς ο στόχος παραμένει να δίνεται στον καταναλωτή η δυνατότητα να “μεταφέρεται” από τη μία συσκευή στην άλλη και να χρησιμοποιεί διαφορετικές πλατφόρμες αναπαραγωγής και δημιουργίας περιεχομένου.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain