Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Οι δύο μεγάλες ειδήσεις της Google που δεν συζήτησε (σχεδόν) κανείς




Μπορεί να έχουμε δηλώσει πολλές φορές ότι έχουμε εντυπωσιαστεί από τα πράγματα που έδειξε η Google κατά την διάρκεια των δύο keynote, την Τετάρτη και την Πέμπτη, αλλά μέσα στον καταιγισμό «νέων» πολλοί αγνόησαν δύο σημαντικές πτυχές των ανακοινώσεων της εταιρείας που πέρασαν… στα ψιλά.


Η πρώτη φαίνεται στη φωτογραφία.

Αυτό που βλέπετε είναι η βάση του Nexus Q, της «μηχανής» streaming που παρουσίασε η Google την Τετάρτη και μας έχει κάνει να το ερωτευτούμε για το design του, αλλά και την ιδέα. Τι λέει λοιπόν; Ότι ο σχεδιασμός και η παραγωγή έγιναναποκλειστικά στις ΗΠΑ. Αυτό κανονικά δεν θα αποτελούσε είδηση, αν δεν γνωρίζαμε τις πρακτικές των περισσότερων αμερικανικών καταναλωτικών εταιρειών, όπως η Apple, να χρησιμοποιούν εργοστάσια όπως αυτά της Foxconn στην Κίνα για να παράγουν τα προϊόντα τους, με το σκεπτικό ότι θα πετύχουν χαμηλότερο κόστος κατασκευής.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Andy Rubin στους New York Times, η παραγωγή του πρώτου hardware της Google επί Αμερικανικού εδάφους και, πιο συγκεκριμένα, στο San Jose της Καλιφόρνια, ήταν ένα πείραμα για να δουν αν θα είναι δυνατόν να παραχθεί ένα μηχάνημα σε σχετικά ανταγωνιστική τιμή χωρίς τα πολύ-πολύ φτηνότερα εργατικά της Κίνας. Υπάρχουν πολλοί που λένε πως τα 299 δολάρια είναι  πολλά για το Nexus Q. Με μία απλή αναζήτηση στο twitter θα το διαπιστώσετε. Όταν η Google όμως σκέφτηκε να φτιάξει αυτή τη συσκευή στις ΗΠΑ και αναρωτήθηκε «Γιατί όχι;» πήρε κατά τη γνώμη μας μία σωστή απόφαση. Σε απάντηση της εύκολης λύσης όλων των άλλων εταιρειών που μισθώνουν τεράστιες γραμμές παραγωγής σε «τρίτες» χώρες. Και η Google είναι πολύ περήφανη γι αυτό. Δικαίως.


Η δεύτερη είδηση την οποία ποτέ δεν σχολιάσαμε είναι το γεγονός ότι το Google Play, όσο κι αν δεν μπορούμε να το δούμε εμείς αυτό, είναι πια ένα ολοκληρωμένο e-shop. Και η Google το χρησιμοποιεί για να πουλάει απευθείας τις συσκευές της, χωρίς πρόσθετα κόστη, με τον ίδιο τρόπο που «πουλάει» τις εφαρμογές της, τις ταινίες ή τη μουσική της μέσα από αυτό.
Όταν την Τετάρτη ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του Nexus 7 tablet στην τιμή των 199 δολαρίων στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι εδώ ρώτησαν πώς θα το βρουν, αναζητώντας ένα φυσικό κατάστημα. Επηρεασμένοι από το γεγονός ότι το τελευταίο Nexus phone, όταν το βλέπατε στο σχετικό site, οδηγούσε σε συγκεκριμένα e-shop, ή καταστήματα δικτύων. Κι όμως, οι προπαραγγελίες για το Nexus 7 αλλά και το Nexus Q, όπως και η αγορά τους, πραγματοποιούνται αποκλειστικά από το Google Play. Ρωτάτε εύλογα: η Google γίνεται Amazon; Το Google Play γίνεται ένα κανονικό e-shop πια, για φυσικά προϊόντα; Ναι. Και αυτό είναι μεγάλη είδηση. Πολύ μεγάλη.



AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain