Μέχρι τώρα το spam και οι ψηφιακές επιθέσεις ήταν αποκλειστικότητα του
e-mail. Δισεκατομμύρια μηνύματα διακινούνταν κάθε μήνα με στόχο να
διαφημίσουν ψεύτικες προσφορές ή να διασπείρουν ιούς.
Με την
ανάπτυξη των social media όμως, οι απατεώνες του Διαδικτύου μεταφέρονται
εκεί. Πάρα πολλές δημοσιεύσεις στο Facebook, για παράδειγμα, έχουν
στόχο να διασπείρουν κακόβουλο λογισμικό.
Πώς όμως μπορεί να προστατευθεί ο χρήστης; Ευτυχώς είναι αρκετά εύκολο!
- Καταρχάς καλό θα είναι να εγκαταστήσει στον browser που χρησιμοποιεί το δωρεάν πρόσθετο (addon) Web Of Trust (WOT). Το πρόσθετο αυτό βγάζει δίπλα σε κάθε link μία επισήμανση πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη. Όπου υπάρχει πράσινη επισήμανση το link είναι ασφαλές. Αν όμως είναι κόκκινη ή πορτοκαλί, καλύτερα να μην το πατήσει.
- Να μην πατάει ποτέ link τα οποία αναφέρουν φράσεις “ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΙΝΤΕΟ”, “Δες ποιος μπήκε στο προφίλ σου”, “Η τάδε ηθοποιός γυμνή” κλπ. ακόμη και αν έχουν δημοσιευθεί από κάποιο φίλο τους. Σχεδόν πάντοτε έχουν δημοσιευθεί εν αγνοία του από κάποιον ιό και θα μολυνθούν και αυτοί.
- Ποτέ και για κανένα λόγο να μην κάνουν Like σε μια σελίδα προκειμένου να δουν ένα βίντεο ή μια φωτογραφία. Αν ένα site τους ζητάει να κάνουν Like για να εμφανίσει ένα βίντεο ή οτιδήποτε αντίστοιχο, τότε πρόκειται σίγουρα για παγίδα και θα πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως από τη σελίδα αυτή.
- Να χρησιμοποιούν τον browser Chrome ή την open source παραλλαγή του τον Chromium. Πρόκειται για δύο πολύ εύχρηστους και γρήγορους browsers αν και το βασικό χαρακτηριστικό τους δεν είναι αυτό. Ο κυριότερος λόγος για να τους χρησιμοποιήσει κανείς είναι ότι είναι εξαιρετικά ασφαλείς και θα τον προστατεύσουν από τέτοιου τύπου επιθέσεις. Φυσικά μπορεί πολύ εύκολα να εγκαταστήσει σε αυτούς και το δωρεάν πρόσθετο (addon) Web Of Trust (WOT) για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια!
Πηγή: proho.gr