Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας συνεργάζεται με τη ΔΕΗ

Με στόχο την ανάπτυξη πρότυπων ηλεκτρονικών υποδομών και τη δοκιμή και πιλοτική λειτουργία ενεργειακά καινοτόμων εφαρμογών, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ) και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, που χρηματοδοτείται από το ΕΠ Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ.  Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα δημιουργηθεί ένα νέο Κέντρο Δεδομένων (data center) στον χώρο του υδροηλεκτρικού σταθμού «Λούρος», ενώ θα γίνει εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παροχή της απαιτούμενης ηλεκτρικής ισχύος, που θα διατίθεται απ' ευθείας από τις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ. Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση θα αξιοποιηθούν οι πλέον σύχρονες τεχνολογίες για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσηςενέργειας τόσο για τη λειτουργία όσο και για την ψύξη του ενεργού ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Ο υπολογιστικός και αποθηκευτικός εξοπλισμός του νέου κέντρου δεδομένων θα αξιοποιείται ως εφεδρική υποδομή για τα υπολογιστικά συστήματα των πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων της χώρας, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας του υπολογιστικού νέφους (cloud computing).
Το έργο θα έχει πολλαπλά κοινωνικά οφέλη, καλύπτοντας τις ανάγκες των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων της χώρας, τα μέλη των οποίων θα χρησιμοποιούν υπολογιστικές υποδομές μεγάλης κλίμακας μέσω του ακαδημαϊκού δικτύου ΕΔΕΤ4, χωρίς χρέωση. Παράλληλα, εξασφαλίζεται επιχειρησιακή συνέχεια για τις υπηρεσίες «υπολογιστικού νέφους» που παρέχει το ΕΔΕΤ μέσω της υποστήριξης λειτουργιών διαχείρισης κρίσεων (disaster discovery) ανάμεσα στο υπό δημιουργία και σε υφιστάμενα κέντρα δεδομένων και υπηρεσιών του ΕΔΕΤ. Επιπλέον, αυξάνεται και η αξιοπιστία της όλης υπολογιστικής υποδομής του ΕΔΕΤ, καθώς αυτή θα μπορεί να είναι διαθέσιμη ακόμη και όταν κάποιοι κόμβοι βρεθούν εκτός λειτουργίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στην ΕΔΕΤ ΑΕ και την ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, και θα αποτιμηθεί η δυνατότητα για τη φιλοξενία εμπορικών κέντρων δεδομένων κοντά σε μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ.  Θα δοθεί επίσης η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί μέρος της υποδομής από τον όμιλο της ΔΕΗ για την έρευνα, ανάπτυξη και δοκιμή καινοτόμων εφαρμογών που εντάσσονται στις υπηρεσίες του έξυπνου δικτύου (smart grid).
Τέλος, το εν λόγω πρότυπο κέντρο δεδομένων και υπηρεσιών μπορεί να αποτελέσει καλό παράδειγμα και για άλλους τομείς δραστηριότητας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της χώρας, συμβάλλοντας έτσι στην μεγαλύτερη εξοικονόμηση πολύτιμων ενεργειακών και οικονομικών πόρων.

Πηγή: proho.gr



AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain