Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

"Ναι" Ευρωκοινοβουλίου για την περιαγωγή Ο λόγος τώρα στην ολομέλεια



Δεν έφτασαν στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα παράπονα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για τις διαρκείς μειώσεις στις χρεώσεις περιαγωγής, καθώς η αρμόδια επιτροπή ενέκρινε νέες παρεμβάσεις, πιο δραστικές από εκείνες που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας υπερψήφισε την πρόταση με την οποία μέχρι τα μέσα του 2014 η μέγιστη χρέωση για κάθε εξερχόμενη κλήση μέσω της περιαγωγής θα πέσει στα 15 ευρωλεπτά/λεπτό. Σήμερα για μια κλήση διάρκειας 60 δευτερολέπτων από το εξωτερικό ο συνδρομητής πληρώνει 0,35 ευρώ, ενώ η Κομισιόν είχε προτείνει μείωση του ποσού στο 0,24 ευρώ.
Για τις εισερχόμενες κλήσεις η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθετεί μια προσέγγιση που προβλέπει τη σταδιακή μείωση του κόστους σε τρεις φάσεις, προκειμένου από τα 18 ευρωλεπτά σήμερα να μειωθεί στα 5 ευρωλεπτά το καλοκαίρι του 2014.
Τέλος, όσον αφορά στο κόστος των μηνυμάτων (των SMS) η επιτροπή προτείνει περιορισμό του κόστους στα 5 ευρωλεπτά, από 10 που είναι σήμερα, ενώ για τα δεδομένα υπερψηφίστηκε η πρόταση για μείωση του κόστους από 0,90 ευρώ/ΜΒ σήμερα στο μισό ευρώ το 2014. 
Ολα αυτά ενώ από την Βαρκελώνη οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δήλωναν πως δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί η συνεχιζόμενη από την Ε.Ε. παρέμβαση στα τιμολόγια της περιαγωγής, καθώς αυτό στερεί τις ίδιες από σημαντικούς πόρους. 
Σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθεί να ψηφίσει επί της πρότασης της επιτροπής.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain