Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφανθεί για τη νομιμότητα του ACTA


ACTA EU Protest

Οι διαμαρτυρίες για το νομοσχέδιο ACTA φαίνεται ότι πιάνουν τόπο, καθώς ζητήθηκε από το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητα του εν λόγω νομοσχεδίου και να αποφανθεί για το αν έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές ελευθερίας και έκφρασης στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι έχουν συμφωνήσει για την υπογραφή του νομοσχεδίου 22 Ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής, αλλά όχι η Γερμανία, γεγονός που μπορεί να επηρρεάσει σημαντικά την τελική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Πάντως, το ACTA υποστηρίζεται επίσημα και από τις ΗΠΑ, Ιαπωνία και Καναδά.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα λεγόμενα του Karel De Gucht, επικεφαλής της επιτροπής Εμπορίου, ο οποίος υπεραμύνεται του νομοσχεδίου
“Θα είμαι ξεκάθαρος: Συμμερίζομαι την ανησυχία του κόσμου γι’ αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ειδικότερα στην ελευθερία του Internet. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με βάση συγκεκριμένα γεγονότα, και όχι εν μέσω παραπληροφόρησης και φημολογίας που έχουν κυριαρχήσει στα social media και τα blogs τις τελευταίες εβδομάδες. Στόχος του ACTA είναι να ανεβάσει το επίπεδο της πνευματικής ιδιοκτησίας σε παγκόσμια κλίμακα. Η συμφωνία θα προστατεύσει θέσεις εργασίας που χάνονται λόγω αντιγραφής και πειρατείας, με συνολικό κόστος €200 δισ.”
Σε αυτή την δήλωση αντιτίθεται η Viviane Reding, επίτροπος για τη δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ιθαγένεια, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά μέσω Twitter:
“Για εμένα, το μπλοκάρισμα του Internet δεν ήταν ποτέ επιλογή. Πρέπει να βρούμε νέους, πιο μοντέρνους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προστατεύσουμε τα πνευματικά δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψιν την τεχνολογία και τις ελευθερίες του Internet”
Το νομοσχέδιο ACTA θα συζητηθεί εκ νέου τον Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ελπίζουμε το Ανώτατο Δικαστήριο να το αποσύρει οριστικά και αμετάκλητα.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain