Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Wikileaks: η Οδύσσεια του “Ρομπέν” των αποκαλύψεων



Ο πόλεμος εναντίον του Wikileaks παρόλο που είχε αρκετές απώλειες και από τις δύο πλευρές, όλα δείχνουν ότι κερδήθηκε εναντίον του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού ο οποίος δημοσίευε έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας.

Όπως αναφέραμε και σε πρόσφατη δημοσίευσή μας, το Wikileaks ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητές του λόγω οικονομικών περιορισμών καλώντας μάλιστα όποιον έχει τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης να το κάνει αλλιώς ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή.

Η μαζική δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών και στοιχείων που αφορούσαν αξιωματούχους και υψηλά ιστάμενους κυβερνήσεων και κυβερνητικών οργανισμών σε ολόκληρο τον κόσμο, φαίνεται ότι “ενόχλησε” αρκετούς οι οποίοι ξεκίνησαν σφοδρότατο πόλεμο εναντίον του Wikileaks.

Αρχικά οι κατηγορίες εναντίον του Julian Assange, του κύριου εκπρόσωπου/συντάκτη του Wikileaks για σειρά βιασμών, αργότερα η άρνηση παροχής υπηρεσιών από εταιρείες όπως η Visa, η Mastercard και η Paypal και τέλος η σειρά διαδικτυακών επιθέσεων που δέχθηκε ως αντίποινα κυρίως για τις δημοσιεύσεις σχετικών αναφορών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οδήγησαν τους διαχειριστές και την ίδια την ιστοσελίδα σε αρκετά δυσμενή κατάσταση.

Το Wikileaks όμως είχε και τους υποστηρικτές του. Οι Anonymous, γνωστοί πλέον ως διαδικτυακοί χακτιβιστές, στάθηκαν στο πλευρό του Wikileaks τιμωρώντας τις εταιρείες-συνεργάτες που γύρισαν την πλάτη στην ιστοσελίδα πραγματοποιώντας εναντίον τους σειρά διαδικτυακών επιθέσεων. Η υποστήριξη όμως μόνο μιας ομάδας hacking δεν στάθηκε ικανή ώστε να καταφέρει να ορθοποδήσει ολόκληρος ο οργανισμός.

Η έκκληση του Wikileaks για βοήθεια προς οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, δείχνει τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που έχει πλέον οδηγηθεί.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain