Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Η Γερμανία παρακολουθεί τους πολίτες της με ιό Trojan!

Αναστάτωση έχει ξεσπάσει στη Γερμανία (λίγο καιρό, μάλιστα, μετά την απαγόρευση του ‘Like’) μετά τις αποκαλύψεις γνωστής ομάδας hackers ότι η γερμανική κυβέρνηση ευθύνεται για την απελευθέρωση ενός ιού τύπου Trojan για την παρακολούθηση των συνομιλιών των απλών πολιτών!

Η εταιρεία ασφαλείας F-Secure επιβεβαιώνει την ύπαρξη κώδικα στο πρόγραμμα, ικανού να λαμβάνει screenshots από τους υπολογιστές των χρηστών και να καταγράφει ηχητικές συνομιλίες.

Συγκεκριμένα η F-Secure κάνει λόγο για κακόβουλο λογισμικό “νόμιμης παρακολούθησης” χρησιμοποιούμενο από τις γερμανικές αρχές, το οποίο λόγω σημαντικών ελλείψεων σχεδιασμού θα μπορούσε να καταστήσει τις πληροφορίες των πολιτών διαθέσιμες προς όλους τους χρήστες του διαδικτύου!

Η ομάδα hackers, ονόματι CCC (Chaos Computer Club), στην προσπάθεια της να αναλύσει τη συμπεριφορά του ιού, αλλά και να αποδείξει ότι πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από την παρακολούθηση των διαδικτυακών τηλεπικοινωνιών (το οποίο θεωρείται νόμιμο στη χώρα), συνέταξε το δικό της πρόγραμμα απομακρυσμένου ελέγχου.
Τα ευρήματα του προγράμματος αποκάλυψαν ότι ο ιός σχετίζεται με συγκεκριμένες εφαρμογές συμπεριλαμβανομένων των Firefox, Skype, MSN Messenger και ICQ με δυνατότητα καταγραφής των συνομιλιών αλλά και screenshots από τις οθόνες των χρηστών.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι υπαίτια για τη δημιουργία του ιού. Όπως υποστηρίζει η F-Secure:
“Δεν έχουμε λόγο να είμαστε καχύποπτοι με τη CCC, ούτε όμως μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο ιός γράφτηκε από τη γερμανική κυβέρνηση. Όπως φαίνεται, η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο είναι η ίδια η κυβέρνηση…”
[via techgear.gr

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain