Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

Οι εφαρμογές για texting βλάπτουν τα δίκτυα;Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσίευσε η New York Times, και αναπαρήγαγε το Digital Trends, που αφορούσε την φθορά που έχουν ήδη κάνει οι εφαρμογές texting στα smartphones, στα κερδη των δικτύων των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο με την νέα υπηρεσία που θα προσφέρει το iOS 5, το iMessage.

Εφαρμογές όπως το What’s up, ο Blackberry Messenger, ακόμα και τα Facebook chat και twitter, που είναι messengers μέσω των οποίων μπορούμε να επικοινωνούμε με τους φίλους μας στέλνοντας όσα μηνύματα θέλουμε, έχοντας μόνη προϋπόθεση την πρόσβαση του smartphone μας στο internet, φέρονται να διαλύουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο που είχαν στήσει τα δίκτυα, που αφορούσε την αποστολή των SMS.

H Verizon συγκεκριμένα, παρουσίασε πέρυσι 12% των κερδών της από τα SMS. Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα δίκτυα. Εφαρμογές όπως το iMessage, θα μειώσουν φανερά αυτά τα κέρδη. Όσο για το κέρδος ανά μήνυμα για τα δίκτυα, οι ίδιοι ερευνητές επισημαίνουν πως το κόστος για κάθε δίκτυο ανά μήνυμα είναι τόσο χαμηλό, ώστε η πώλησή του στις τρέχουσες τιμές τους εξασφαλίζει κέρδος που καμία άλλη λειτουργία δεν επιτρέπει.

Με την επέλαση των messengers, αυτή η κερδοφορία θα μειωθεί και τα δίκτυα θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους. Ποιους όμως; Το πιο λογικό θα είναι τα πακέτα data. Την πρόσβαση δηλαδή των χρηστών στο internet. Άλλωστε, δεν νοείται να αγοράζει κανείς smartphone και να μην διαθέτει πακέτο data, καθώς η πρόσβαση σε ασύρματα δίκτυα δεν είναι αρκετή για την επικοινωνία ή την εκμετάλλευση της νέας γενιάς συσκευών.

Κατά άλλους όμως, η εποχή είναι ακόμα μακριά, καθώς η διείσδυση των smartphones αλλά και των πακέτων data στις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας δεν είναι τέτοια για να επιτρέπει απρόσκοπτη επικοινωνία. Είναι θέμα χρόνου όμως, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο που υπάρχουν οι υποδομές, να χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο data για τις επικοινωνίες μας. Εσείς τι λέτε; Θα βασίζατε την επικοινωνία σας μέσω του smartphone σας στα data και τις εφαρμογές όπως το iMessage ή το Skype ή θεωρείτε πως ακόμα είναι νωρίς;

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain