Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ο Steve Jobs είχε σώσει την Apple από την πτώχευση


Η Asymco κυκλοφόρησε ένα ζευγάρι γραφημάτων που καταγράφει την άνοδο της Apple από την σχεδόν βέβαιη πτώχευση στο να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση. Όλα αυτά, μέσα στα 14 χρόνια που ο Steve Jobs ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης.
Τα διαγράμματα συγκρίνουν τις επιδόσεις των μετοχών της εταιρείας με τους συναγωνιστές της στη βιομηχανία της τεχνολογίας. Γνώρισε μία τεράστια άνοδο έχοντας απέναντι την Microsoft, Google, Amazon, Samsung, HP, Lenovo, Nokia, HTC, Sony, RIM, LG, Dell, Acer, η Motorola και τις πρώην ανεξάρτητες εταιρίες Compaq και Palm.

Το πρώτο διάγραμμα δείχνει την κεφαλαιοποίηση της αγοράς (σε εκατ. δολάρια ΗΠΑ) από τις εταιρείες αυτές στο ημερολογιακού τρίμηνο, μεταξύ των ετών 1997-2011:

  
Το δεύτερο δείχνει τη συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία των ίδιων εταιρειών κατά την ίδια χρονική περίοδο:

Τα διαγράμματα παρέχουν μια ενδιαφέρουσα ματιά όχι μόνο στην εκπληκτική άνοδο της Apple, αλλά και στη σταθερή πτώση αποτίμησης της αγοράς της Microsoft. Με τον Jobs στην ηγεσία, η Apple κέρδιζε κατά μέσο όρο 42% κάθε χρόνο στην αξία των μετοχών της κατά τη διάρκεια αυτών 14 ετών, το οποίο είναι ένα επίτευγμα χωρίς προηγούμενο.

Σήμερα, η αποτίμηση των μετοχών της είναι περίπου ίση με τη συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των Acer, Amazon, Dell, Hewlett-Packard, HTC, Lenovo, LG, Motorola Mobility, η Nokia, η RIM, Samsung και Sony!
 

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain