Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Αξίζει να πάρεις το iPhone 4S;

Να σπεύσω να αγοράσω το iPhone 4S ή να περιμένω περίπου ένα χρόνο για την επόμενη έκδοση; Το ερώτημα έχει αρχίσει να απασχολεί όλο και περισσότερους χρήστες του iPhone, καθώς τα δημοσιεύματα που είδαν σε Ελλάδα και εξωτερικό έκαναν λόγο για “απογοήτευση”. Η πραγματικότητα, όμως, είναι αρκετά διαφορετική, κυρίως γιατί το 4S είναι μία πολύ μεγάλη αναβάθμιση σε επίπεδο hardware κατά κύριο λόγο. Και κατά την άποψη μας, το σωστό ερώτημα θα πρέπει να είναι: είσαι διατεθειμένος/η να δαπανήσεις τόσα πολλά χρήματα για ένα smartphone;
Τιμή

Το μόνο βέβαιο είναι πως το iPhone 4S θα είναι το πιο ακριβό mainstream smartphone, τουλάχιστον στην έκδοση των 64GB. Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Apple παρουσιάζει iPhone με 64GB αποθηκευτικό χώρο. Ο ανταγωνισμός -ελέω microSD- είναι πολύ ισχυρός στο συγκεκριμένο σημείο. Σε κάθε περίπτωση, ξεχάστε τις τιμές των 399 και 499 δολαρίων που είδατε να γράφονται αμέσως μετά την ανακοίνωση της Apple. Αυτές είναι οι τιμές για τις Ηνωμένες Πολιτείες με διετή συμβόλαια και νέα σύνδεση! Οι τιμές για τα μοντέλα χωρίς σύνδεση ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, καθώς οι “μη κλειδωμένες” συσκευές iPhone 4S θα είναι διαθέσιμες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τον Νοέμβριο. Όταν περίπου θα τις περιμένουμε και στην Ελλάδα.

Οι τιμές λοιπόν στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι:
●    649 δολάρια για την έκδοση με τα 16 GB
●    749 δολάρια για την έκδοση με τα 32 GB
●    849 δολάρια για την έκδοση με τα 64 GB
Προσέξτε ότι οι τιμές αυτές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ, επειδή είναι ανάλογος με την πολιτεία όπου πωλείται η συσκευή.

Συνήθως, οι τιμές για Ευρώπη είναι οι ίδιες απλώς τα δολάρια γίνονται ευρώ. Αυτή τη φορά, όμως, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική.

Σύμφωνα με το γαλλικό Apple Store, οι τιμές είναι:

●    629 ευρώ για την έκδοση με τα 16 GB
●    739 ευρώ για την έκδοση με τα 32 GB
●    849 ευρώ για την έκδοση με τα 64 GB

Οι τιμές αυτές περιλαμβάνουν ΦΠΑ και μάλλον θα είναι περίπου οι ίδιες σε όλη την Ευρώπη με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου λόγω υψηλότερου ΦΠΑ (23%) και μεταφορικών θα είναι λίγο υψηλότερες, όπως συμβαίνει τόσο με το iPhone 4 όσο και με το iPad 2. Με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία, θα πρέπει να αναμένουμε την έκδοση των 16 GB σε επίπεδο κοντά στα 700 ευρώ (το iPhone 4 με 16 GB είναι στα 672 ευρώ), εκείνη των 32 GB να κινείται κάπου κοντά στα 800 ευρώ και η μεγάλη έκδοση των 64 GB να φθάνει στα 900 ευρώ!
 
Σύγκριση

Σίγουρα, το ποσό είναι αρκετά μεγάλο -ιδίως για μία χώρα σε οικονομική κρίση- αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πρώτα κομμάτια που δεν θα είναι και περισσότερα από 4-5.000 θα εξαντληθούν άμεσα. Από την άλλη πλευρά, είναι βέβαιο ότι η τιμή του iPhone 4 με 8 GB αποθηκευτικό χώρο θα πέσει πιο κάτω (το γαλλικό Apple Store δίνει τιμή 519 ευρώ) και επιπλέον θα υπάρξουν αρκετά μεταχειρισμένα iPhone 4 διαθέσιμα. Οπότε, πόσο νόημα έχει να αποκτήσει κάποιος το iPhone 4S.

Όπως φαίνεται και από τον συγκριτικό πίνακα, το iPhone 4S είναι πολύ καλύτερο από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών. Είναι πιο γρήγορο (λόγω του διπύρηνου επεξεργαστή), έχει καλύτερη κάμερα (η ανάλυση πήγε στα 8 megapixel και υπάρχει δυνατότητα για λήψη video πλήρους υψηλούς ευκρίνειας - 1080p) και -υποτίθεται- πως η μπαταρία είναι λίγο πιο ανθεκτική. Από εκεί και πέρα σε επίπεδο λογισμικού, η μεγάλη διαφορά είναι η προσθήκη του Siri, ενός ψηφιακού “προσωπικού βοηθού”.

Οι τεχνικές βελτιώσεις δικαιολογούν την ελαφρά αύξηση την τιμή του iPhone 4S σε σχέση με το iPhone 4. Αλλά, η αλήθεια είναι πως δεν είναι πολλοί εκείνοι οι χρήστες iPhone 4 που πραγματικά χρειάζονται τις βελτιώσεις που έχει η νέα έκδοση.

Σε περίπτωση, που έχετε iPhone 3GS ή iPhone 3G, τότε η αναβάθμιση είναι μάλλον απαραίτητη δεδομένου ότι οι νέες εκδόσεις του iOS, του λειτουργικού συστήματος για φορητές συσκευές της Apple, έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο απαιτητικές σε επίπεδο hardware.

Αν δεν έχετε iPhone και το σκέφτεστε, το θέμα χρήζει προσοχής. Σε τεχνικό επίπεδο, υπάρχουν καλύτερες συσκευές από άλλους κατασκευαστές και πιο φθηνές. Από την άλλη, η ευχρηστία που προσφέρει η Apple είναι κορυφαία. Συν ότι είναι trend να έχεις iPhone. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι οι ουρές και στα ελληνικά καταστήματα θα είναι πολύ μεγάλες. 

iPhone 4s iPhone 4
Οθόνη  3,5 ίντσες, 960x640 3,5 ίντσες, 960x640
Βάρος 140 γραμμάρια 137 γραμμάρια
Επεξεργαστής Α5 διπλοπύρηνος Α4
Μνήμη 1GB 512MB
Βίντεο HD (1080p) έως 30fps HD (720p) έως 30fps
Camera 8 megapixels πίσω, VGA εμπρόσθια, Face detection 5 megapixels πίσω, VGA εμπρόσθια
Χωρητικότητα 16, 32, 64GB 16, 32GB
Αυτονομία  Ομιλία 8 ώρες (3G)
Internet: 9 ώρες (WiFi)
Αναμονή: 200 ώρες
 Ομιλία: 7 ώρες (3G)
Internet: 10 ώρες (WiFi)
Αναμονή: 300 ώρες
  Κύρια χαρακτηριστικά:
iOS 5:νέα έκδοση λειτουργικού με περίπου 200 καινούργια χαρακτηριστικά
iCloud: αποθηκευτικός χώρος που μεταφέρει ασύρματα το περιεχόμενο στη συσκευή του χρήστη

Siri: έξυπνο σύστημα φωνητικών εντολών και διαχείρισης της συσκευής


via deasy

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain