Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Το “Facebook” των δικτυωμένων συσκευών μας



H άποψη της Ericsson ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρχουν 50 δισ. συσκευές που θα είναι δικτυωμένες είναι γενικώς γνωστή. Και ενδεχομένως να επαληθευτεί, καθώς βλέπουμε συνεχώς όλο και περισσότερα τεχνολογικά -ή μη- προϊόντα να αποκτούν δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Μέχρι εδώ δεν υπάρχει θέμα, αλλά η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι καταναλωτές δεν χρησιμοποιούν και τόσο πολύ αυτές τις δυνατότητες. Και αυτό γιατί όταν προσπαθούν να κάνουν τις συνδέσεις και τη δικτύωση των συσκευών μπερδεύονται, συγχίζονται και στο τέλος τα παρατάνε.


“Οι περισσότεροι τελικοί χρήστες δεν γνωρίζουν αρκετά από ασύρματα δίκτυα. Από την άλλη, όμως, οι περισσότεροι τελικοί χρήστες γνωρίζουν από δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης” σημείωνε σε πρόσφατη συνάντηση του με Έλληνες δημοσιογράφους ο Tor Bjorne Minde, επικεφαλής του Ericsson Labs, ο οποίος βρέθηκε για μερικές ημέρες στην Αθήνα.

Η πρόταση της Ericsson είναι μάλλον απλή: να δημιουργήσει μία υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που θα περιλαμβάνει ως “φίλους” τις συσκευές μας, οι οποίες θα μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η σουηδική εταιρεία το αποκαλεί το Social Web of Things (Το κοινωνικό Web των Πραγμάτων, αν προτιμάτε μία μάλλον άκομψη αλλά πιστή ελληνική μετάφραση) και αν δείτε το σχετικό video (στο τέλος του κειμένου) θα καταλάβετε ότι η Ericsson ουσιαστικά μιλά για ένα προσωπικό Facebook που περιλαμβάνει ως μέλη εμάς και τις δικτυωμένες συσκευές μας.

Ουσιαστικά, η Ericsson εκτιμά ότι σύντομα θα δούμε όλα αυτά που έχουμε ξανακούσει: την κουζίνα που αρχίζει να ετοιμάζει φαγητό μόλις δηλώσουμε ότι φεύγουμε από το γραφείο, τη σκούπα-ρομπότ που αρχίζει το καθάρισμα γιατί είπαμε ότι θα έχουμε και παρέα όταν επιστρέψουμε, το ψυγείο που ενημερώνει τι λείπει και παραγγέλνει από το Internet κλπ. Η διαφορά είναι ότι οι συσκευές αυτές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω ενός interface, το οποίο στο video τουλάχιστον μοιάζει αρκετά με εκείνο του Facebook, πιθανότατα για να είναι περισσότερο κατανοητό το θέμα στο ευρύ κοινό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το social web των πραγμάτων μάλλον έρχεται πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε...

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain