Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Έρχονται τα ultrabooks



Μικρό πάχος (κάτω από 22 χιλιοστά), μπαταρία που αντέχει 5 ώρες και εξαιρετικά ισχυρές επιδόσεις, όπως και ταχύτατη εκκίνηση. Αυτά είναι ορισμένες από τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένα ultrabook, όπως ονομάζει η Intel μία νέα κατηγορία ελαφριών και λεπτών μεν, εξαιρετικά ισχυρών από πλευράς επιδόσεων, φορητών υπολογιστών.


Τα πρώτα μοντέλα που θα ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές των ultrabooks αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους προς το τέλος του χρόνου, χωρίς να αποκλείεται κάποια έκπληξη από εταιρείες όπως η Acer ακόμη και μέσα στο Σεπτέμβριο.. Πρακτικά, όμως, το μεγάλο κύμα αναμένεται το 2012 με την Intel να υποστηρίζει ότι την επόμενη χρονιά θα αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας αγοράς φορητών υπολογιστών. Όσο για την τιμή πώλησης τους, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από επίπεδα κάτω από 1000 δολάρια για να πέσει στη συνέχεια ακόμη περισσότερο. Η πρώτη παρουσίαση έγινε πριν από μερικές εβδομάδες στην Ταϊβάν, καθώς η τοπική Asus είναι η πρώτη που παρουσίασε ένα ultrabook και πιο συγκεκριμένα το UX21.

Σύμφωνα με την Intel, υπάρχουν ορισμένα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας φορητός υπολογιστής προκειμένου να χαρακτηριστεί ως ultrabook.

1. Το πάχος του θα πρέπει να είναι μικρότερο από 22 χιλιοστά, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι ένα εξαιρετικά λεπτό μηχάνημα
2. Ο χρόνος εκκίνησης θα είναι εξαιρετικά μικρός. Η Intel έχει λανσάρει μία νέα τεχνολογία ονόματι Rapid Start Technology, η οποία υπόσχεται άνοιγμα μέσα σχεδόν άμεσα, κάτι που αποτελεί το «όνειρο» των χρηστών εδώ και πολλά χρόνια
3. Η αντοχή της μπαταρίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 ώρες. Η Intel εκτιμά ότι θα υπάρξουν συστήματα που θα προσφέρουν 8 ώρες συνεχούς λειτουργίας εκτός ρεύματος χωρίς την ανάγκη πρόσθετης μπαταρίας.
4. Υψηλό επίπεδο ασφάλεια σε επίπεδο hardware
Όσον αφορά στον επεξεργαστή που θα χρησιμοποιείται, η Intel ετοιμάζει μία νέα οικογένεια που φέρει την κωδική ονομασία Ivy Bridge και θα αντικαταστήσει σταδιακά τους υπάρχοντες Core 2 επεξεργαστές. Οι Ivy Bridge επεξεργαστές υπόσχονται καλύτερες επιδόσεις με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και αναμένεται να είναι διαθέσιμοι στο α’ τρίμηνο του 2012.

Με δεδομένο ότι το κόστος θα ξεκινά από τα 700-800 ευρώ κατά προσέγγιση, η αίσθηση είναι πως η Intel επιδιώκει αρχικά να απευθυνθεί στα μεσαία προς υψηλά στρώματα της αγοράς και κυρίως σε ανθρώπους που αναζητούν έναν όσο το δυνατόν πιο φορητό υπολογιστή με ισχυρές επιδόσεις που θα μπορεί, όμως, να ανοίγει όπως και ένα smartphone ή ένα tablet. Αρκετοί προτιμούν ένα tablet απ’ ότι έναν φορητό υπολογιστή επειδή ανοίγει πολύ πιο γρήγορα.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι η Intel έχει αποφύγει να προτείνει διαστάσεις οθόνης. Αρχικά, αναμένεται να δούμε μοντέλα στην περιοχή των 11-13 ιντσών, που θεωρούνται και περισσότερο φορητά συστήματα αν και μάλλον η αγορά και η ζήτηση που θα υπάρξει θα είναι εκείνη που θα καθορίσει το μέγεθος της οθόνης.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain