Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Οικονομικότερη ενεργειακά χρήση WiFi

Χάρη σε νέο τρόπο διαχείρισης των πακέτων δεδομένων από τα σημεία πρόσβασης

Ένας ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Duke, ο Justin Manweiler, ανέπτυξε έναν νέο, πιο αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης δεδομένων από τα σημεία πρόσβασης Wi-Fi, κάτι που θα μπορούσε να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής των μπαταριών διαφόρων gadget.


Η αναζήτηση WiFi και σήματος 3G αποτελεί πληγή για την ζωή της μπαταρίας. Επί του παρόντος τα κινητά, οι ταμπλέτες, και άλλα gadget αναζητούν περιοδικά για να βρουν κάποιο ασύρματο δίκτυο ή ταχύ δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, και αμέσως μετά ανιχνεύουν για τυχόν νέα δεδομένα που χρειάζεται να «κατεβούν» στην συσκευή.

Τα σύγχρονα ασύρματα δίκτυα συνδράμουν με το να ομαδοποιούν μεγάλα πακέτα δεδομένων και κάθε φορά που κάποια συσκευή ανιχνεύει τότε τα αποστέλλουν. Αυτό ούτως ή άλλως αποτελεί μια πρόοδο, αφού παλιότερα οι συσκευές βρίσκονταν σε συνεχή αναζήτηση και τα δεδομένα υπήρχαν διάσπαρτα.

Σε περίπτωση όμως που έχουμε τη παρουσία πολλαπλών σημείων πρόσβασης ασύρματων δικτύων τότε η κατάσταση επιδεινώνεται.

O Manweiler διαπίστωσε πως όταν υπάρχουν πολλαπλά σημεία πρόσβασης στο «οπτικό» πεδίο της συσκευής μας, αναγκαστικά παραμένει ανοιχτό και προσπαθεί να τακτοποιήσει τα διάφορα πακέτα δεδομένων από το κάθε σημείο πρόσβασης.

Κανονικά αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελούσε πρόβλημα, όμως στις μέρες είναι σχεδόν σίγουρο, για όσους τουλάχιστον μένουν σε μία αρκετά μεγάλη πόλη, η ύπαρξη ανά πάσα ώρα και στιγμή περισσότερων του ενός σημεία πρόσβασης.

Ο νέος όμως τρόπος διαχείρισης που παρουσίασε ο Justin, θα δώσει το φιλί της ζωής στην διάρκεια της μπαταρίας. Ο συγκεκριμένος, γνωστός ως SleepWell, (Καλός ύπνος), θα λειτουργεί έτσι ώστε να αναδιατάσει δυναμικά τα πακέτα δεδομένων καθώς και να συντονίζει την αποστολή αυτών μεταξύ των διαφόρων σημείων πρόσβασης ασύρματου δικτύου.

Με μία προσεκτική τροποποίηση των timestamp, ως μέρος της διαδικασίας συγχρονισμού των ρολογιών του Wi-Fi, το SleepWell κατέδειξε πως το κέδρος σε παρουσία ισχυρών ασύρματων δικτύων θα είναι τουλάχιστον διπλάσια. Σε περίπτωση δε, που τα δίκτυα είναι ασθενή και η αραιά, το κέρδος θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ένα ακόμα προτέρημα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι ότι δε θα απαιτείται να αλλάξεις τη συσκευή σου, αλλά μόνο να αλλαχθεί το πρωτόκολλο στα σημεία πρόσβασης των ασύρματων δικτύων.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain