Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ευτυχισμένα 20ά γενέθλια, GSM



 Είναι μάλλον απίθανο να μην ξέρει κάποιος σήμερα τι είναι το GSM (Global System for Mobile Communications). Είναι το πρότυπο στο οποίο βασίστηκε η κυψελοειδής υποδομή της κινητής τηλεφωνίας. Πριν από 20 χρόνια λοιπόν, την 1η Ιουλίου 1991, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Harri Holkeri πραγματοποίησε την πρώτη κλήση με κινητό τηλέφωνο της Nokia, συνδεδεμένο σε δίκτυο συχνότητας 900 MHz.

Σήμερα μέσω του GSM, που εξυπηρετεί το 80% της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, συνδέονται 1,5 δις χρήστες σε 212 χώρες. Στο GSM επίσης βασίζονται τα πρότυπα UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) και HSPA (High Speed Packet Access), ευρέως γνωστά ως τεχνολογία 3G, τα οποία επιτρέπουν την ταχεία πρόσβαση στο internet από το κινητό.

Το GSM ήταν το πρώτο πλήρως ψηφιακό κυψελοειδές σύστημα που χρησιμοποιούσε την τεχνολογία TDMA (Time Division Multiple Access) για να χωρέσει περισσότερα δεδομένα σε μικρότερο εύρος συχνότητας, παρέχοντας καλύτερο ήχο και πιο αξιόπιστη σύνδεση, με μικρότερη τροφοδοσία.

Στο GSM χρησιμοποιήθηκε πρώτα η τεχνολογία καρτών SIM (Subscriber Identity Module), επιτρέποντας στον χρήστη να αλλάζει συσκευές κατά βούληση, και να χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο στο εξωτερικό, μέσω περιαγωγής.

Πρώτα στο GSM επετράπη η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων (SMS – Short Messaging Service), όπως επίσης η πρόσβαση στο internet από το κινητό, πρώτα μέσω CSD (Circuit Switched Data) και αργότερα μέσω GPRS (General Packet Radio Service).

Εγώ πάντως θυμάμαι ότι πραγματοποίησα την πρώτη μου τηλεφωνική κλήση το 1997 με το Philips Diga, μέσω καρτοκινητής σύνδεσης Alacarte, στην τότε Panafon.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain