Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Office 365: Νεφέλες και από τη Microsoft



Όσοι ήταν online από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 θα θυμούνται τη μεγάλη κόντρα των browsers του 1995-1998, όταν ο Internet Explorer της Microsoft προσπαθούσε να κερδίσει έδαφος απέναντι στον Navigator της Netscape –μάχη την οποία τελικά η Microsoft κέρδισε και εξακολουθεί να κερδίζει (είναι ενδιαφέρον πάντως ότι ο σοβαρότερός της αντίπαλος προς το παρόν, εξακολουθεί να είναι η εξέλιξη του παλιού Netscape, ο Mozilla Firefox).


Αυτό που ίσως δε θυμούνται όλοι, ωστόσο, είναι ότι η εμφάνιση του Internet Explorer στα πράγματα ήταν μια κίνηση που δεν έγινε από μόνη της αλλά αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής «αναγνώρισης» του Ίντερνετ από την μεγάλη εταιρεία λογισμικού. Ίσως αυτό φανεί περίεργο στους νεότερους, όμως υπήρξε μια εποχή που η Microsoft δε θεωρούσε ότι το Ίντερνετ έχει σοβαρές προοπτικές και η δική της πρόταση ήταν μια εταιρεία online υπηρεσιών όπως η America On Line, η οποία λεγόταν MSN –ναι, πρόκειται για την ίδια ονομασία που σήμερα χρησιμοποιεί η εταιρεία ως ομπρέλα για τα σάιτ της.

Αφορμή για την παρελθοντολογία, είναι η είδηση ότι η Microsoft αποφάσισε να κινηθεί δυναμικά στο cloud computing, χρησιμοποιώντας το πακέτο προϊόντων που αποτελεί ίσως το πιο ισχυρό της σημείο: το Microsoft Office. Το τεχνικό μέρος της είδησης υπάρχει στο σάιτ της εταιρείας όμως η ουσία είναι ότι η διάσημη σουίτα γραφείου θα μπορεί πλέον να λειτουργεί πλήρως online (με την ονομασία Office 365) και ότι τα δημοφιλή εργαλεία της (Word, Excel, PowerPoint και Outlook) θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τόσο τοπικά, όσο και δικτυακά (μέσω υπολογιστή ή κινητού). Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται στο «σύννεφο» και το κόστος θα είναι κλιμακούμενο ανάλογα αν ο ενδιαφερόμενος είναι άτομο ή επιχείρηση.

Δυναμική απάντηση στην Google; Σαφώς, και το μέλλον θα δείξει αν ο γίγαντας της αναζήτησης θα κλονιστεί και σε ποιο βαθμό. Όμως δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει ότι για άλλη μια φορά, αυτό που χαρακτηρίζει τη Microsoft είναι η καθυστέρησή της να μπει στο παιχνίδι του Ίντερνετ –αυτό δηλαδή που κάνει συστηματικά από το 1995. Όλοι ξέρουμε ότι έχει τα μέσα για να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο, όμως πραγματικά ώρες-ώρες αναρωτιόμαστε μήπως οι επικεφαλής του Ρέντμοντ θα έκαναν καλύτερα αν αποφάσιζαν έστω και μια φορά να κινηθούν με λιγότερη επιφύλαξη απέναντι στο Ίντερνετ. Έστω και για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας! 


AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain