Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Sony: 3D χωρίς γυαλιά



Μια νέα μέθοδο 3D ανέπτυξε η Sony και την παρουσίασε πρόσφατα στο γνωστό συνέδριο SID που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Λος Άντζελες. Πιο συγκεκριμένα η Sony παρουσίασε δυο 3D οθόνες χωρίς γυαλιά στις 10 και 24 ίντσες.


Το ίδιο είχε κάνει η Sony στην τελευταία CES στο Λας Βέγκας, όπως είχε παρουσιάσει 3D οθόνη χωρίς γυαλιά στις 56 ίντσες.

Οι οθόνες αυτές χρησιμοποιούν ένα επιπλέον σύστημα οπίσθιου φωτισμού, το 3D, το οποίο τοποθετείται μεταξύ του LCD πάνελ και του κανονικού 2D οπίσθιου φωτισμού. Έτσι είναι εύκολο να «πάμε» 3D ή 2D ανάλογα με τον οπίσθιο φωτισμό που θα διαλέξουμε.

Η Sony χρησιμοποιεί LED για την υλοποίηση του οπίσθιου φωτισμού ο οποίος οδεύει για να «φωτίσει» το πάνελ με ειδικούς φωταγωγούς και τεχνικές edge-type.
H Sony φυσικά δεν ανακοίνωσε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα, αλλά ελέγχοντας το φως μπορεί να δημιουργήσει παράλλαξη, δηλαδή διαφορετικές εικόνες για το αριστερό και δεξί μάτι. Δηλαδή 3D.

H oθόνη των 24 ιντσών που παρουσίασε η Sony στο συνέδριο έχει φωτεινότητα 300 Nits, έξι θεάσεις (για 6 θεατές για 3D χωρίς γυαλιά) και η απόσταση για να αντιληφθείς 3D είναι 80 έως 160 εκατοστά από την οθόνη.

Κατά το 3D η ανάλυση της κάθε θέασης είναι 960x360 pixels και η φωτεινότητα 86,1 Nits.

Κατά την 2D λειτουργία το πάνελ «γίνεται» 1920x1080 pixels με φωτεινότητα 192 Nits. Aν και η οθόνη έχει ένα επιπλέον σύστημα οπίσθιου φωτισμού για το 3D, δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην 2D απόδοση.

Η Sony ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει 3D οθόνες παραγωγής χωρίς γυαλιά από 4 έως 30 ίντσες στα επόμενα χρόνια.


AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain