Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα το eG8



To επιθυμητό αποτέλεσμα που ήταν να προωθήσει το διάλογο σε 2-3 “καυτά” θέματα του Διαδικτύου μάλλον δεν επετεύχθη και η λίστα με τις προτάσεις που οδεύει σήμερα προς το “κανονικό” G8 το πιθανότερο είναι να μη ληφθεί καν υπόψη καθώς δεν εμπεριέχει κάτι το ουσιαστικό. Οι 1500 συμμετέχοντες στο πρώτο eG8 πήγαν μεν, αλλά δεν κατάλαβαν για ποιό ακριβώς λόγο πήγαν, καθώς η συζήτηση που έγινε το μόνο που απέδειξε είναι πως το χάσμα σε θέματα όπως τα πνευματικά δικαιώματα και το net neutrality παραμένει μεγάλο, ενώ επιπλέον φάνηκε πως οι κυβερνήσεις αρχίζουν να ανησυχούν για την πολιτική δύναμη που αποκτά το Internet και ιδίως τα social media.


“Όλοι μου έδιναν συγχαρητήρια για το ρόλο που έπαιξε το Facebook στις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, αλλά ταυτόχρονα μου εξέφραζαν και την ανησυχία τους για τα δεδομένα που συγκεντρώνονται” δήλωσε στο Reuters ο 27χρονος δημιουργός του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίο βρέθηκε στο Παρίσι και το eG8, συμμετέχοντας στο τελευταίο πάνελ, το οποίο υποτίθεται πως θα ήταν εκείνο που θα κατέληγε και σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Όμως, οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες. Από τη μία, ήταν άνθρωποι όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Vivendi, Ζαν Μπερνάρντ Λεβί, ο οποίος υποστήριξε ότι τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείριση τους είναι αποκλειστικά θέμα των δημιουργών για να του απαντήσει ο πρόεδρος της Google, Έρικ Σμιντ: “Θα έλεγα ότι είμαι αντίθετος σε οποιοσδήποτε απόλυτες διαπιστώσεις. Τα πνευματικά δικαιώματα δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα (absolute right). Τα δικαιώματα στη μία ή την άλλη μορφή είναι μία ισορροπία συμφερόντων”.

Αυτή ήταν μία μόνο από τις διαμάχες. Κατά τη διάρκεια του eG8 ακούστηκαν πάλι φωνές υπέρ του δικαιώματος των τηλεπικοινωνιακών παρόχων να μην προσφέρουν την καλύτερη δυνατή υπηρεσία σε περίπτωση που ένα site video on demand -για παράδειγμα- δεν έχει πληρώσει ένα ποσό στον πάροχο. Οι πάροχοι υποστηρίζουν ότι τους ζητείται να επενδύουν διαρκώς σε υποδομές, αλλά δεν παίρνουν τίποτα από τα νέα έσοδα που δημιουργούνται που οδεύουν προς εταιρείες όπως η Google, η Apple και η Amazon. Η άλλη πλευρά κάνει λόγο για την ελευθερία του Διαδικτύου και το net neutrality.

Η ελευθερία του Διαδικτύου είναι επίσης ένα θέμα. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε και την ιδέα για το eG8, δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα μίνιμουμ σετ από νομοθετικούς κανόνες. Η αρχική αίσθηση ήταν πως αναφερόταν στα πνευματικά δικαιώματα, αλλά ενδεχομένως να ενδιαφερόταν και για ζητήματα περισσότερο πολιτικά και κοινωνικά. το μόνο βέβαιο είναι πως το eG8 τελείωσε χωρίς να φανεί να υπάρχει έστω και μικρή πρόοδος σε κάποιο από τα “καυτά” θέματα που απασχολούν τον κυβερνοχώρο. 

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain