Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η οθόνη του μέλλοντος θα είναι… σφαιρική



Όχι, δεν πρόκειται για ανακοίνωση που έκανε κάποιος μεγάλος κατασκευαστής τηλεοράσεων. Αντίθετα η παρούσα είδηση αφορά το λεγόμενο Project Snowglobe, ένα πείραμα που έκαναν δύο φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Κουίνς, στην Αμερική. Η παρουσίαση έγινε στο φετινό συνέδριο CHI (Conference on Human Factors in Computing Systems).


Τα υλικά: δύο αισθητήρες Microsoft Kinect, ένας high definition 3D προβολέας, ένας ημισφαιρικός καθρέφτης, και μία ημιδιάφανη ακρυλική σφαίρα. Η συνταγή: προσθέτουμε επιστήμη και ανακατεύουμε με φαντασία. Έτσι οι δύο φοιτητές κατάφεραν να προβάλλουν αντικείμενα σε τρισδιάστατη μορφή. Ο χρήστης μπορεί να περπατάει γύρω από τη σφαιρική «οθόνη» και να βλέπει όλες τις πλευρές ενός αντικειμένου, χωρίς να απαιτείται η περιστροφή του με το mouse. Βέβαια οι δύο αισθητήρες Kinect επιτρέπουν τη μετακίνηση, περιστροφή, και zoom in/out του αντικειμένου, με απλές κινήσεις των χεριών στον αέρα. Χαιρετώντας, το προβαλλόμενο αντικείμενο, αλλάζει.

Οι δύο φοιτητές δήλωσαν ότι σκοπεύουν να πειραματιστούν και με άλλα γεωμετρικά σχήματα, ώστε να διαπιστώσουν ποιο «δουλεύει» καλύτερα. Εμείς θα περιμένουμε, κοιτάζοντας προς το παρόν την «πεζή» (flat) οθόνη του υπολογιστή μας.




AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain