Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Amazon: Τα ebooks ξεπέρασαν τα “κανονικά” βιβλία



Πιθανότατα να μην προκαλεί και ιδιαίτερη εντύπωση, αλλά σίγουρα έχει το ενδιαφέρον του: στο γνωστό online βιβλιοπωλείο Amazon.com, οι πωλήσεις ψηφιακών βιβλίων έχουν πλέον ξεπεράσει εκείνες των έντυπων βιβλίων!


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Amazon για κάθε 100 έντυπα βιβλία που παραγγέλνονται, υπάρχουν 105 παραγγελίες ψηφιακών -ή ηλεκτρονικών αν προτιμάτε- βιβλίων. Αυτό για την περίοδο από την 1η Απριλίου και έπειτα οπότε δεν αποκλείεται και να αλλάξει στο μέλλον. Αν και πολύ δύσκολα θα αλλάξει αυτή η στροφή των καταναλωτών προς την ψηφιακή μορφή του βιβλίου. Η ευκολία είναι αρκετά μεγάλη, τα eBook readers είναι αρκετά προσιτά, ενώ επιπλέον ως eBook reader λειτουργούν όλα τα tablets, ενώ μπορείς να διαβάσεις ένα ψηφιακό βιβλίο ακόμη και σε ένα smartphone, έστω και σε αυτή την περιορισμένη οθόνη του τελευταίου.

Πέραν του Amazon, οι πωλήσεις eBooks έχουν αυξηθεί σημαντικά και τον περασμένο Φεβρουάριο η αξία των πωληθέντων ηλεκτρονικών βιβλίων τριπλασιάστηκε σε σχέση με πριν από ένα χρόνο στα 90 εκατ. δολάρια. Κάτι που επίσης υποδεικνύει τη στροφή προς την ψηφιακή μορφή βιβλίου.

Από την άλλη, το να υποστηρίζει κάποιος ότι έρχεται το τέλος του έντυπου βιβλίου είναι μάλλον υπερβολή. Η αίσθηση της ανάγνωσης ενός “κλασικής μορφής” βιβλίου είναι ιδιαίτερη και αρέσει ακόμη και σε νεότερης ηλικίας ανθρώπους. Όπως η τηλεόραση δεν “σκότωσε” το ραδιόφωνο, ή ο κινηματογράφος το θέατρο, έτσι και το eBook δύσκολα θα διαγράψει το “έντυπο” βιβλίο από την καθημερινότητα μας. Μπορεί να κυριαρχήσει το eBook, αλλά θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε συμβατικά βιβλία. 

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain