Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

To Facebook και η μετά θάνατον ζωή…



Εντάξει, το θέμα που ακουμπάμε δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Κάθε άλλο είναι τόσο μακάβριο που απορώ πως κάποιοι μπόρεσαν να σκεφτούν κάτι τέτοιο. Από την άλλη όμως, όλα μέσα στη ζωή είναι… Ακόμα και ο θάνατος. Το σκεπτικό ξεκίνησε, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι εκτός από την κανονική τους ζωή, έχουν και ηλεκτρονική ζωή όπως, προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα, λογαριασμούς ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, videos, φωτογραφίες κλπ. Τι γίνονται λοιπόν όλα αυτά όταν -κούφια η ώρα- φεύγεις από τούτο τον κόσμο; 

Αν στη διαθήκη σου έχεις αφήσει και όλα τα passwords για να σβήσουν τους λογαριασμούς σου, τότε έχεις λύσει το θέμα. Αν όχι, πλέον έχουν δημιουργηθεί εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση της ηλεκτρονικής σου ζωής, για κάποιο διάστημα μετά το θάνατο σου! Μία από αυτές είναι και η LifeEnsured. Η LifeEnsured, αναλαμβάνει εκτός από τη διαγραφή του λογαριασμού στο Facebook, να ανεβάσει ένα τελευταίο status update, να απενεργοποιήσει τις κοινοποιήσεις στον τοίχο του χρήστη, να αλλάξει το βιογραφικό μεταφέροντάς το σε παρελθοντικό χρόνο, ακόμη και να μεταβιβάσει την κυριότητα του λογαριασμού. 

Δεν είναι όμως αυτή η μόνη εταιρεία που αναλαμβάνει μεταθανάτιες αποστολές. Παρόμοιες υπηρεσίες προσφέρουν και οι PayPal, WordPress, Dropbox, Twitter, Flickr, αλλά και οι ιστοσελίδες συνοικεσίων, όπως τα Match.com και eHarmony. Να σημειωθεί ότι η LifeEnsured βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλους οίκους τελετών για την ενσωμάτωση των υπηρεσιών της στα πακέτα ταφής. Δεν ξέρω για εσάς, πάντως εγώ θα σκιαζόμουν αν έβλεπα στον τοίχο ενός νεκρού αποχαιρετιστήριο status.


AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain