Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Review: Παρουσίαση του Apple TV 2

Apple TV 2

Το λιλιπούτειο media center της Apple μπορεί να αποτελέσει μια εντυπωσική προσθήκη στους λάτρεις των media.

Το Apple TV 2 έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετούς μήνες και ο υπογράφων το έχει στη κατοχή του σχεδόν από τη πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του. Στην Ελλάδα βέβαια δεν έχει κάνει την εμφάνισή του και είναι άγνωστο αν θα τη κάνει, όμως το Apple TV μπορεί να αποτελέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους θέλουν ένα μινιμαλ media player. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Apple TV 2 βασίζεται στο ίδιο hardware με αυτό που συναντάμε στο πρώτης γενιάς iPad αφού στο εσωτερικό του χτυπάει ένας A4 επεξεργαστής που υποτηρίζεται από 256MB μνήμης. Αφαιρώντας όμως τη τεράστια οθόνη και τη μπαταρία, αυτό που μένει είναι μια πραγματικά λιλιπούτεια συσκευή που χωράει πανεύκολα στη παλάμη του χεριού, χωρίς καν μάλιστα να χρησιμοποιεί εξωτερικό τροφοδοτικό. Το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει, είναι ένα απλό καλώδιο ρεύματος, με τη κατανάλωση μάλιστα να βρίσκεται σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα (περίπου 4-5Watt).


IMG_0063



Αφού βάλουμε τη συσκευή στο ρεύμα, το μόνο που μένει είναι να τη συνδέσουμε στη τηλεόραση με το μοναδικό δυνατό τρόπο, τη θύρα HDMI, η οποία όμως δε μπορεί να δείξει σε ανάλυση μεγαλύτερη από 720p. Όσοι έχουν εύκαιρο ένα καλώδιο LAN κοντά στο Apple TV, ας το συνδέσουν, αλλιώς η σύνδεση με το δίκτυο του σπιτιού μπορεί να γίνει εύκολα μέσα Wi-Fi. Πρέπει να σημειώσουμε πως η σύνδεση είναι άκρως απαραίτητη, καθώς το Apple TV χωρίς δίκτυο ή Internet, είναι πρακτικά άχρηστο, αφού δε μπορούμε να συνδέσουμε σε αυτό κάποιο αποθηκευτικό μέσα.
Όπως κάποιος θα περίμενε, το Apple TV χρησιμοποιεί σαν λειτουργικό μια παραμετροποιημένη έκδοση του iOS 4. Το interface του είναι αρκετά διαφορετικό βέβαια από αυτό που χρησιμοποιούν τα iPhone/iPod/iPad, αφού είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις ενός media center. Για τον έλεγχο του interface, το Apple TV συνοδεύεται από ένα μινιμαλ αλουμινένιο τηλεχειριστήριο, το οποίο περιλαμβάνει ελάχιστα πλήκτρα: το menu, ένα play/pause και ένα σταυρό τεσσάρων κατευθύσεων τοποθετημένο στη περίμετρο ενός κύκλου, στο κέντρο του οποίου υπάρχει ένα ακόμα πλήκτρο.


IMG_0068



Το κεντρικό μενού του Apple TV αποτελείται από πέντε βασικές επιλογές, οι οποίες κατά σειρά ονομάζονται Movies, TV Shows, Internet, Computers και Settings. Όπως είπαμε, για να λειτουργήσει το Apple TV χρειάζεται πρόσβαση στο Internet με τη σχετική ρύθμιση να γίνεται μέσα από την επιλογή Settings. Πρέπει να σημειώσουμε πως η ύπαρξη ενός λογαριασμού iTunes είναι αναγκαία για τις λειτουργίες της συσκευής, είτε Ελληνικού είτε κατά προτίμηση αμερικάνικου. Μόλις όλα έχουν ρυθμιστεί σωστά, μπορούμε να κάνουμε αρκετά πράγματα, με το ευκολότερο να είναι η σύνδεση του Apple TV με την εφαρμογή iTunes που βρίσκεται στο κεντρικό υπολογιστή, είτε αυτός είναι Mac είτε PC.

Η λειτουργία Home Sharing ενεργοποιείται από την επιλογή computers και μόλις αυτό γίνει, μπορούμε να κάνουμε streaming μέσω του δικτύου του σπιτιού, τη μουσική, τις φωτογραφίες και τις ταινίες που είναι συγχρονισμένες με το iTunes. Για όσους πάλι έχουν άλλες διαθέσεις, μέσα από την επιλογή Movies και την επιλογή TV series, είναι δυνατή η ενοικίαση ταινιών και επεισοδίων τηλεοπτικών σειρών, μόνο που για τη πληρωμή χρειάζεται κάποια αμερικάνικη πιστωτική κάρτα (εφόσον θέλουμε να δούμε τα καλά που έχει το αμερικάνικο iTunes, γιατί το Ελληνικό δεν έχει τίποτα). Όσα επεισόδια πάντως διατίθενται δωρεάν και όλα τα trailer και οι πληροφορίες για ταινίες και σειρές, λειτουργούν απροβλημάτιστα και από την Ελλάδα. Χωρίς το παραμικρό πρόβλημα λειτουργούν και οι υπηρεσίες που βρίσκονται στην επιλογή Internet, από όπου μπορούμε να έχουμε άμεση πρόσβαση στο YouTube, το Flickr και τις υπηρεσίες του MobileMe της Apple. Όσον αφορά τέλος για την επιλογή Radio, από εκεί έχουμε πρόσβαση σε μερικές χιλάδες ιντερνετικών ραδιοσταθμών, με μουσική για όλα τα γούστα!


IMG_0064


Κάτι ακόμα που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι η αλληλεπίδραση του Apple TV με τις υπόλοιπες iOS συσκευές μέσω της λειτουργίας AirPlay, η οποία επιτρέπει το streaming όποιου βίντεο –πλέον- παίζει σε iPhone/iPad/iPod touch, απευθείας στη τηλεόραση μέσω του Apple TV, αφήνοντας μάλιστα την εκάστοτε i-συσκευή διαθέσιμη για οποιαδήποτε άλλη λειτουργία.
Τα παραπάνω είναι οι επίσημες δυνατότητες του Apple TV, οι οποίες όπως έχετε καταλάβει, δεν αφήνουν καθόλου το χρήστη να αναπαράγει το δικό του περιεχόμενο, όπως ταινίες DivX και MKV, μουσική MP3 που είναι εκτός iTunes. Η λύση στο πρόβλημα αυτό ακούει στο όνομα jailbreak. Πλεόν το jailbreak της συσκευής είναι εφικτό με σχετικά εύκολο τρόπο και εφόσον γίνει, μέσω του XBMC είναι δυνατή η αναπαραγωγή οποιουδήποτε τύπου αρχείου, πάντα μέσω του δικτύπου του σπιτιού. Οι δοκιμές μας έδειξαν πως το Apple TV παίζει χωρίς πρόβλημα, σε ασύρματο δίκτυο WiFi 802.11n, όλους τους τύπους βίντεο σε αναλύσεις μέχρι 720p, με τα Full HD βίντεο να κάνουν buffering. Συνδέοντας όμως το Apple TV ενσύρματα στο δίκτυο, ακόμα και τα 1080p MKV βίντεο, παίζουν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.


IMG_0066


Συνολικά, το Apple TV είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συσκευή και ειδικά εφόσον γίνει Jailbreak, σε συνδυασμό με ένα δικτυακό σκληρό δίσκο που έχει εγκατεστημένα όλα τα αρχεία multimedia, μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει κάθε άλλο media center, προσφέροντας και τα επιπλέον χαρακτηριστικά συνεργασίας με άλλες iOS συσκευές.


Διάθεση: www.apple.com
Τιμή (με ΦΠΑ): €110 (ενδεικτική)
Βαθμολογία: 4,5

[via techout.gr


AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain