Εντύπωση δημιουργεί η απόφαση αρκετών διαφημιστικών εταιρειών/media shops να μην εκμεταλλεύονται διαφημιστικά την παρουσία στο iPad μεγάλων εντύπων όπως αυτών της Condé Nast (Vogue, Wired κ.λπ.) Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών μεγάλων brands, ένα βασικό πρόβλημα είναι το κόστος μιας καμπάνιας στο iPad (το οποίο προς το παρόν είναι αρκετά μεγάλο), ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα εξαιτίας των στατιστικών που δίνει η πλατφόρμα –για την ακρίβεια, εξαιτίας της έλλειψης ενιαίων στατιστικών από την πλευρά της Apple. Παρότι το iPad κινείται στον ίδιο χώρο με τα σάιτ, ο τρόπος που αντιμετωπίζεται από την πλευρά της κατασκευάστριας εταιρείας, θυμίζει περισσότερο τον τρόπο που λειτουργούν τα έντυπα, γεγονός που κάνει την κατάσταση ασαφή.
Κρίνοντας από τα σχόλια στελεχών μεγάλων brands στο New Media Age (το οποίο πριν από μερικές ημέρες είχε το θέμα σαν cover story) ένας γενικότερος προβληματισμός στον κόσμο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ είναι η αβεβαιότητα που προκύπτει από την ηλικία του νέου μέσου –όντας λιγότερο από ενός έτους, το iPad δεν έχει προσδιορίσει ακόμα την ταυτότητά του και οι όποιες κινήσεις γίνονται προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσής του στη διαφήμιση, γίνονται περισσότερο εξερευνητικά παρά ουσιαστικά. Προφανώς, η κατάσταση αυτή θα αλλάξει (ειδικά μετά την έλευση του νέου iPad 2), όμως προς το παρόν λίγοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι το «μαγικό tablet» της Apple, έχει αλλάξει δραματικά το τοπίο.
Τα παραπάνω δε σημαίνουν βεβαίως ότι η αγορά έχει αγνοήσει το iPad. Μεγάλα brands όπως οι Toyota, Panasonic, Volkswagen και Audi, ήδη δοκιμάζουν τα νερά της νέας συσκευής-πλατφόρμας και συλλέγουν στοιχεία που θα αποτελέσουν τη βάση για το πώς θα κινηθούν στο εγγύς μέλλον και άλλες εταιρείες. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο αρχικός ενθουσιασμός αρχίζει να υποχωρεί –καμία νέα τεχνολογία δεν παραμένει συναρπαστική για πολύ καιρό, ειδικά αν δε δείξει πώς μπορεί πραγματικά να αλλάξει τα πράγματα.