Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η Αλεπού περνά στην αντεπίθεση


Λίγες μόλις ημέρες μετά την διάθεση της έκδοσης 9 του Internet Exlporer της Microsoft για τους χρήστες των Windows 7, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Mozilla ρίχνει στην αρένα του Παγκόσμιου Ιστού τον Firefox 4 για Windows, Mac OS και διανομές Linux. Σύντομα δε, η «αλεπού» θα είναι διαθέσιμη για Android και Maemo.
Ο (ελληνικός) Mozilla Firefox 4 είναι διαθέσιμος για κατέβασμα στη διεύθυνση http://www.mozilla-europe.org/el/

Η έκδοση 9 του Internet Explorer διατέθηκε στις 14 Μαρτίου. Με 40 εκατομμύρια download της δοκιμαστικής έκδοσης, η Microsoft εκτιμά ότι ήδη ο IE9 χρησιμοποιείται στο 2% των υπολογιστών με Win7. H διάθεσή του
θεωρήθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη, αφού πέτυχε 27 download ανά δευτερόλεπτο κατά μέσο όρο το πρώτο 24ωρο της διάθεσής του (2,35 εκατομμύρια download). Εντούτοις, η πρεμιέρα του Firefox 4 χωρίς την καμπάνια της προηγούμενης έκδοσης (Download Day) πέτυχε πριν κλείσει 24ωρο υπερδιπλάσιο αριθμό...

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, επιδεικνύει την ταχεία υιοθέτηση της νέας έκδοσης με έναν εντυπωσιακό τρόπο: Στη διεύθυνση
glow.mozilla.org απεικονίζονται με φωτάκια που αναβοσβήνουν όλες οι περιοχές του πλανήτη όπου κάποιος κατεβάζει ή αναβαθμίζει τον Firefox στην νέα έκδοση. Την ίδια στιγμή, ο μετρητής των download τρέχει: 5.555.246... 5.555.983... 5.557.128....  με ρυθμούς ταχύτατους. Στην Ευρώπη, ο ανοικτός browser έχει τους περισσότερους «φίλους», σύμφωνα με το γράφημα.

Εν τω μεταξύ, η Ομάδα Chrome του Google εισάγει σε φάση δοκιμής (beta) την
έκδοση 11 του Chrome, του τρίτου μεγάλου ανταγωνιστή στον αδιάκοπο πόλεμο των browser.

Σε ότι αφορά στις επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης, το ίδρυμα Mozilla τονίζει με έμφαση την ταχύτητα με την οποία ο Firefox 4 ανοίγει ιστοσελίδες και υπηρετεί το περιεχόμενό τους: είναι από δυο έως και έξι φορές γρηγορότερος από τις προηγούμενες εκδόσεις του με σημαντικές βελτιώσεις στη μηχανή JavaScript που «κάνουν τα πάντα απίστευτα γρήγορα», από το χρόνο εκκίνησης και το χρόνο φόρτωσης μιας σελίδας, μέχρι την απόδοση σε γραφικά και στην ίδια την εκτέλεση JavaScript.


Ενδιαφέρουσα προσθήκη η δυνατότητα αυτόματης ασφαλούς σύνδεσης (σε ιστότοπους που υποστηρίζουν το HSTS-HTTP Strict Transport Security), «ευθύς εξαρχής, αποκλείοντας έτσι επιθέσεις «man in the middle», διατηρώντας ασφαλή ευαίσθητα δεδομένα από υποκλοπές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύνδεσης».


Συγκρονισμένος Firefox στο κινητό


Επίσης ενδιαφέρουσα είναι η δυνατότητα συγχρονισμού του Firefox σε κάθε υπολογιστή και στο κινητό του ίδιου χρήστη, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στο ιστορικό περιήγησης, τους κωδικούς, τους σελιδοδείκτες, ακόμα και τις ανοιχτές καρτέλες που έχει σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, ανεξάρτητα από το ποια συσκευή χρησιμοποιεί. Έτσι, ο χρήστης αποκτά πρόσβαση στο ιστορικό περιήγησης που διατηρεί εδώ και χρόνια στον υπολογιστή του, από την πρώτη στιγμή που θα χρησιμοποιήσει τον Firefox στο κινητό του. Έτσι μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει  αποθηκευμένους κωδικούς από τον υπολογιστή του για να συμπληρώσει φόρμες στο κινητό του.


Με την ίδια τεχνολογία, το λεγόμενο Sync, ο χρήστης μπορεί να σερφάρει στον υπολογιστή του, να φύγει και οι καρτέλες που είχε ανοικτές να τον περιμένουν στο κινητό του ανοιχτές όπως ακριβώς τις είχε αφήσει στον υπολογιστή του.


Δείτε τι νέο υπάρχει στον νέο Firefox 4 για κινητά στο κανάλι του ιδρύματος στο YouTube


Τι είναι το Mozilla Europe


Δεδηλωμένη αποστολή του εγχειρήματος Mozilla είναι «η υποστήριξη των καινοτομιών και του δικαιώματος επιλογής στο Διαδίκτυο». Για να το επιτύχει, αναπτύσσει και διαθέτει τον browser Firefox και τον e-mail client Thunderbird, καθώς και άλλα προϊόντα και τεχνολογίες, όπως το Bugzilla.


Ο Mozilla Europe είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που βασίζεται στο Association Loi 1901, όπως ορίζεται από το γαλλικό νόμο. Ο οργανισμός έχει ιδρυθεί από διάφορους ανθρώπους, που συμβάλλουν στο εγχείρημα Mozilla, καθώς και σε άλλα εγχειρήματα ελεύθερου λογισμικού.


Δείτε αναλυτικά όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Firefox 4 στο mozilla.org


  • Έξυπνη εργαλειοθήκη διευθύνσεων
Μεταβείτε στις αγαπημένες σας σελίδες γρήγορα – ακόμα κι αν δεν θυμάστε το URL. Πληκτρολογήστε έναν όρο στην εργαλειοθήκη διευθύνσεων (γνωστή και σαν «έξυπνη εργαλειοθήκη») και η λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης θα σας υποδείξει διευθύνσεις που θα βρει στο ιστορικό, τους σελιδοδείκτες και σε ανοικτές καρτέλες.

Η έξυπνη εργαλειοθήκη «εκπαιδεύεται» όσο τη χρησιμοποιείτε, προσαρμόζεται στις προτιμήσεις σας και σας προσφέρει αποτελέσματα που ταιριάζουν ακριβώς. Την έχουμε βελτιώσει για να σας προσφέρουμε περισσότερο έλεγχο πάνω στα αποτελέσματα (συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων για το απόρρητο) και καλύτερες επιδόσεις για να βρίσκετε αυτό που ψάχνετε ακόμα πιο γρήγορα.

  • Καρτέλες στο πάνω μέρος
Οι καρτέλες είναι πάνω από την έξυπνη εργαλειοθήκη για να μπορείτε ευκολότερα να εστιάσετε στο περιεχόμενο των σελίδων που επισκέπτεστε.

  • Κουμπί Firefox (σε Windows και Linux)
Όλα τα στοιχεία των μενού βρίσκονται τώρα κάτω από ένα και μοναδικό κουμπί για να έχετε εύκολη πρόσβαση σ' αυτά.

  • Κουμπί σελιδοδεικτών
Η διαχείριση των σελιδοδεικτών σας τώρα γίνεται με ένα μόνο κουμπί. Βρείτε τους αγαπημένους σας δεσμούς χωρίς να ψάχνετε πολύ!

  • Απλοποιημένο κουμπί ανανέωσης/διακοπής
Για την ανανέωση ή τη διακοπή φόρτωσης μια σελίδας, η έξυπνη εργαλειοθήκη περιλαμβάνει τώρα ένα εύκολο και απλό στη χρήση του κουμπί.

  • Κουμπί αρχικής σελίδας
    Το κουμπί για την αρχική σελίδα έχει μεταφερθεί στα δεξιά της εργαλειοθήκης αναζήτησης.
  • Καρτέλες εφαρμογών
Βγάλτε τις καρτέλες που έχετε συνεχώς ανοιχτές (όπως τη διαδικτυακή υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείτε) από την εργαλειοθήκη καρτελών και δώστε τους μια μόνιμη θέση στον περιηγητή σας.

  • Μετάβαση σε καρτέλα
Όταν ανοίγετε μια νέα καρτέλα ή πληκτρολογείτε στην έξυπνη εργαλειοθήκη της διεύθυνση μιας σελίδας, ο Firefox ελέγξει μήπως έχετε ήδη φορτώσει αυτή τη σελίδα. Αν υπάρχει ήδη ανοιχτή η σελίδα, θα σας προτείνει να μεταβείτε σ' αυτή, αποφεύγοντας έτσι το άνοιγμα κι άλλης.
  • Επαναφορά κλεισμένων καρτελών και παραθύρων
Αν κλείσετε κατά λάθος μια καρτέλα ή ένα παράθυρο, μπορείτε να επαναφέρετε με ένα μόνο κλικ. Απλά δείτε τις πρόσφατα κλεισμένες καρτέλες ή παράθυρα στο μενού του ιστορικού και επιλέξτε την καρτέλα ή το παράθυρο που θέλετε να επαναφέρετε.

  • Εύκολη κύλιση
Θέλετε να ανοίγετε και τις 20 αγαπημένες σας σελίδες ταυτόχρονα; Ένα κομψό νέο χαρακτηριστικό σας επιτρέπει την εύκολη κύλιση ανάμεσα στις καρτέλες για να τις βλέπετε όλες και να έχετε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε κάθε μια απ' αυτές.

  • Ομαδοποίηση καρτελών με το Panorama
Έχετε πολλές καρτέλες ανοιχτές; Απελευθερώστε τον περιηγητή σας από το χαμό με τις καρτέλες! Η ομαδοποίηση καρτελών (Panorama) σας επιτρέπει να οργανώσετε απλά και εύκολα τις καρτέλες σας με σύρσιμο και απόθεση, σε ομάδες που διαχειρίζονται εύκολα, αφού μπορείτε να τους δώσετε ονόματα, να τις ταξινομήσετε και να τις στοιχίσετε με ένα απλό και διασκεδαστικό τρόπο. Για να ξεκινήσετε με την ομαδοποίηση καρτελών (Panorama), απλά επιλέξτε το κουμπί ομαδοποίησης καρτελών της εργαλειοθήκης ή κάντε δεξί κλικ σε οποιαδήποτε καρτέλα και επιλέξτε «Μετακίνηση στην ομάδα».

  • Διαχειριστής κωδικών
Βαρεθήκατε να προσπαθείτε να θυμηθείτε κωδικούς ή να τους πληκτρολογείτε ξανά και ξανά κάθε φορά που επισκέπτεστε κάποια αγαπημένη σας σελίδα; Ο Firefox είναι εδώ για να σας βοηθήσει! Μετά την πρώτη είσοδο σας σε μια σελίδα, θα σας ρωτήσει διακριτικά αν θέλετε να απομνημονευτεί ο κωδικός, από 'κει και πέρα τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει ο Firefox.

  • Συμπλήρωση φορμών
Όταν συμπληρώνετε στοιχεία σε φόρμες στο διαδίκτυο, όπως τη διεύθυνση σας κλπ, ο Firefox θα σας προτείνει δεδομένα για κάθε πεδίο με βάση τα δεδομένα που έχετε συμπληρώσει σε παρόμοια πεδία άλλων φορμών. Κουραστήκατε να περνάτε τα ίδια στοιχεία κάθε φορά; τώρα θα ξεμπερδεύετε με τις φόρμες σε χρόνο μηδέν!

  • Φραγή αναδυόμενων
Εξαφανίστε τα αναδυόμενα παράθυρα από τις περιηγήσεις σας στο διαδίκτυο μια για πάντα. Εναλλακτικά μπορείτε να ορίσετε τη χρυσή τομή επιλέγοντας ποια αναδυόμενα θα επιτρέπονται ή να δημιουργήστε μια λίστα ιστοσελίδων για τις οποίες να επιτρέπεται το άνοιγμα αναδυόμενων.

  • Ενσωματωμένη αναζήτηση στο διαδίκτυο
Η αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι παιχνιδάκι με την ενσωματωμένη εργαλειοθήκη αναζήτησης που βρίσκεται δεξιά από την εργαλειοθήκη διευθύνσεων. Επιλέξτε τη μηχανή αναζήτησης που προτιμάτε και πληκτρολογήστε τους όρους που αναζητάτε στο πλαίσιο. Αν χρειάζεστε περισσότερο χώρο, το πλαίσιο αυτό έχει ακόμα και τη δυνατότητα να επεκτείνεται για να σας διευκολύνει.

  • Προτάσεις αναζήτησης
Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε στην εργαλειοθήκη αναζήτησης και θα εμφανιστεί μια αναδυόμενη λίστα με προτάσεις για αναζήτηση. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εργαλειοθήκη αναζήτησης σαν αριθμομηχανή, μετατροπέα κι ακόμη περισσότερα.

  • Εκατοντάδες μηχανές αναζήτησης
Επιλέξτε μια μηχανή αναζήτησης από την προκαθορισμένη αναδυόμενη λίστα ή κάντε κλικ στην επιλογή «Διαχείριση μηχανών αναζήτησης» για να βρείτε πολλές περισσότερες μηχανές. Δείτε τις διαθέσιμες επιλογές.

  • Έξυπνες λέξεις-κλειδιά
Κάνε αναζητήσεις στο διαδίκτυο σε χρόνο ρεκόρ με τις έξυπνες λέξεις-κλειδιά. Με μερικά μόνο κλικ μπορείτε να συνδέσετε λέξεις-κλειδιά με μηχανές αναζήτησης και μετά απλώς να πληκτρολογείτε τη λέξη-κλειδί και τους όρους που αναζητάτε στην έξυπνη εργαλειοθήκη διευθύνσεων. Αν για παράδειγμα συνδέσετε πχ τη λέξη-κλειδί «βιβλία» με το Amazon.com, αυτό σημαίνει πως θα μπορείτε να πληκτρολογήσετε «βιβλία για κατασκευές» και να μεταφερθείτε στη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης του Amazon.com χωρίς να χρειάζεται να περάσετε από την αρχική του σελίδα.

  • Περιήγηση με βάση την τοποθεσία
Χρειάζεστε οδηγίες για τη διαδρομή ή βοήθεια για να βρείτε ένα εστιατόριο; Ο Firefox μπορεί να γνωστοποιήσει σε ιστοσελίδες την τοποθεσία σας ώστε να σας παρέχουν τις πιο ακριβής και χρήσιμες πληροφορίες. Φυσικά ο Firefox δεν πρόκειται να γνωστοποιήσει την τοποθεσία σας χωρίς την άδεια σας – η προστασία του ιδιωτικού σας απόρρητου αποτελεί προτεραιότητα μας κι είναι απόλυτα σεβαστή.

  • Επαναφορά συνεδρίας
Η επαναφορά συνεδρίας, επαναφέρει άμεσα τα παράθυρα και τις καρτέλες σας, μαζί με οποιοδήποτε κείμενο γράφατε και τυχόν λήψεις που ήταν σε εξέλιξη. Μπορείτε να επανεκκινήσετε τον περιηγητή σας χωρίς να χάσετε τη συνέχεια όταν θέλετε να εγκαταστήσετε ένα πρόσθετο ή μια αναβάθμιση. Και φυσικά, αν ο Firefox ή ο υπολογιστής σας τερματιστεί απρόσμενα, δεν χρειάζεται να διαθέσετε χρόνο για να ανακτήσετε δεδομένα ή να βρείτε τις σελίδες που είχατε ανοίξει πριν. Αν για παράδειγμα γράφατε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα συνεχίσετε ακριβώς από το σημείο που είχατε σταματήσει, από την τελευταία λέξη που είχατε πληκτρολογήσει.

  • Έλεγχος ορθογραφίας
Ο ενσωματωμένος έλεγχος ορθογραφίας δουλεύει άμεσα σε ιστοσελίδες που φιλοξενούν ιστολόγια και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πάψτε πια να ανησυχείτε για τυπογραφικά λάθη γλιτώστε από ένα παραπάνω κόπο να ελέγχετε τι γράφετε συνεχώς.

  • Σελιδοδείκτες με ένα κλικ
Διαχειριστείτε κατά βούληση τους σελιδοδείκτες σας. Η προσθήκη σελιδοδείκτη για μια σελίδα γίνεται με ένα απλό κλικ στο αστέρι που βρίσκεται στην άκρη της εργαλειοθήκης διευθύνσεων. Με δύο κλικ μπορείτε να επιλέξετε που θα αποθηκευθεί ο σελιδοδείκτης και αν θα του προσθέσετε ετικέτα. Βάλτε τις σελίδες που έχετε στους σελιδοδείκτες σας σε φακέλους για εύκολη πρόσβαση και οργανώστε τις ανά θέμα (όπως πχ «Δουλειά» ή «Ψώνια»)Εντοπίστε τις σελίδες που έχετε στους σελιδοδείκτες στη στιγμή πληκτρολογώντας στην εργαλειοθήκη διευθύνσεων την ετικέτα, το όνομα της σελίδας ή του σελιδοδείκτη. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τις ετικέτες και δίνετε ονόματα στους σελιδοδείκτες σας, τόσο πιο γρήγορα θα προσαρμοστεί το σύστημα στις προτιμήσεις σας.

  • Ετικέτες
Δώστε σε μια ιστοσελίδα τίτλο και εντάξτε την σε μια κατηγορία που έχει νόημα για σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάλετε τις ετικέτες «ειδήσεις» και «τεχνολογία» στο http://tech.in.gr και μετά να βάλετε την ετικέτα «ειδήσεις» και στο news.in.gr. Όταν θα πληκτρολογείτε «ειδήσεις» στην εργαλειοθήκη διευθύνσεων, θα εμφανίζονται και οι δύο ιστότοποι σαν αποτελέσματα. Κάθε ιστότοπος μπορεί να έχει πολλαπλές ετικέτες χωρίς περιορισμούς στον αριθμό τους. Μπορεί να μην θυμάστε το όνομα του ιστότοπου αλλά με τις ετικέτες θα μπορείτε να τον βρείτε με ένα τρόπο που θα σας βολεύει.

  • Βιβλιοθήκη
Κάντε τον περιηγητή σας όσο αποδοτικό θέλετε. Το ιστορικό περιήγησης σας (όλες οι ιστοσελίδες που έχετε δει) και οι σελιδοδείκτες σας (όλες οι σελίδες που έχετε προσθέσει στους σελιδοδείκτες) αρχειοθετούνται στη βιβλιοθήκη, όπου μπορείτε εύκολα να τις εντοπίσετε και να τις οργανώσετε. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε τις πιο συχνές αναζητήσεις σας σε δυναμικούς «έξυπνους» φακέλους που ενημερώνονται αυτόματα καθώς η λίστα των σελιδοδεικτών και του ιστορικού σας θα μεγαλώνει.

  • Εύρεση σε σελίδες
Η λειτουργία εύρεσης σε σελίδες ενεργοποιείται με το απλό πάτημα ενός συνδυασμού πλήκτρων και σας επιτρέπει την αναζήτηση μιας λέξης ή φράσης μέσα σε μια ιστοσελίδα που έχετε ανοιχτή. Αν επιλέξετε μια λέξη ή φράση σε μια σελίδα και ενεργοποιήσετε μετά την εύρεση, θα ανοίξει με το κείμενο που έχετε επιλέξει έτοιμο για αναζήτηση. Μπορείτε να δείτε άμεσα όλα τα σημεία που εμφανίζεται στη σελίδα ή να πάτε μπρος-πίσω στη σελίδα για να τα δείτε όλα.

  • Ανάγνωση αρχείων ροής RSS
Περνάτε ώρες στο διαδίκτυο για να βρείτε τις τελευταίες ειδήσεις; Αντί να το κάνετε έτσι, προσθέστε ένα εικονίδιο RSS στην εργαλειοθήκη και παρακολουθήστε αρχεία ροής από διάφορες υπηρεσίες, προσθέστε ένα πρόσθετο για ανάγνωση αρχείων ροής ή απλά προσθέστε ένα δυναμικό σελιδοδείκτη στον Firefox.

  • Διαχειριστής λήψεων
Κάντε αδιάλειπτη και ασφαλή λήψη αρχείων! Υπάρχει δυνατότητα παύσης και συνέχισης μια λήψης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να σταματήσετε προσωρινά και να συνεχίσετε μια λήψη όποτε εσείς θέλετε. Οπότε, αν έχετε κάνει ήδη λήψη μέρους ενός μεγάλου αρχείου αλλά πρέπει να φύγετε, απλά κάντε παύση της λήψης και συνεχίστε από το σημείο που είχατε μείνει όταν επιστρέψετε. Η δυνατότητα συνέχισης ισχύει και για την περίπτωση που το σύστημα σας καταρρεύσει ή επανεκκινηθεί αναγκαστικά. Στο διάλογο διαχείρισης λήψεων έχετε επίσης τη δυνατότητα να δείτε την πρόοδο των λήψεων ή ακόμα και να κάνετε αναζήτηση για λήψεις με βάση το όνομα του αρχείου ή τη διεύθυνση της σελίδας από τον οποία κάνατε λήψη.

  • Περιήγηση εκτός σύνδεσης
Αποσυνδέστε τον υπολογιστή σας από το δίκτυο αλλά κρατήστε τις πληροφορίες που θέλετε. Συγκεκριμένες σελίδες επιτρέπουν σε δικτυακές εφαρμογές - όπως συνήθως οι δικτυακές υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - να μένουν ενεργές συνεχώς.

  • Πλήρης μεγέθυνση
Θέλετε να δείτε λεζάντες και εικόνες σε μεγαλύτερο μέγεθος; Το κομψό χαρακτηριστικό μεγέθυνσης που προσφέρει ο Firefox σας επιτρέπει να μεγεθύνετε όσο θέλετε για να δείτε και την πιο μικρή λεπτομέρεια μιας σελίδας, εστιάζοντας έτσι σ' αυτό που πραγματικά σας ενδιαφέρει. Η κλίμακα των σελίδων αλλάζει ομοιόμορφα, επιτρέποντας σε όλα της τα στοιχεία να διατηρήσουν τις σωστές αναλογίες.

  • Ενσωματωμένη εμφάνιση & αίσθηση
Η πλατφόρμα του Firefox platform έχει την εμφάνιση και την αίσθηση που έχει και το σύστημα σας. Δείτε τον Firefox σαν μια πολύ κοινωνική προσωπικότητα που κάνει πολύ εύκολα φίλους. Είτε χρησιμοποιείτε Windows&7, είτε Linux, είτε Mac, ο περιηγητής σας ενσωματώνεται πλήρως αισθητικά με το περιβάλλον του υπολογιστή σας. Κι είναι σημαντικό να μην σας ξενίζει, ώστε να μην σας αποσπά όταν τον χρησιμοποιείτε.

  • Βιντεο WebM και HD
Σαν πρωτοπόροι που είμαστε στην υποστήριξη των πρότυπων βίντεο της HTML5, ο Firefox υποστηρίζει και τη μορφή WebM για βίντεο, ώστε να μπορείτε να βλέπετε βίντεο ποιότητας HD κωδικοποιημένο με ανοικτά πρότυπα.

  • Γραφικά νέας γενιάς
Θα πρέπει να τοα δείτε για να το πιστέψετε. Χάρη στην αναβαθμισμένη μας μηχανή γραφικών, η απεικόνιση κειμένου και γραφικών, συμπεριλαμβανομένων των SVG και Canvas, είναι πιο γρήγορη και ευκρινής από ποτέ. Ο Firefox διορθώνει αυτόματα το χρώμα στις εικόνες (όπως κάνει και η φωτογραφική σας μηχανή) για να εμφανίζονται πάντα τα χρώματα τους όπως ακριβώς περιγράφονται στα δεδομένα τους.

  • Σχεδίαση σελίδων με CSS3
Η υποστήριξη νέων χαρακτηριστικών CSS3 όπως border-radius, box-shadow, Transitions και Transformations κάνει εύκολη υπόθεση την προσθήκη κομψών εφέ κινούμενων εικόνων σε ιστοσελίδες.

  • Υποστήριξη Multi-touch
Ο Firefox τώρα ενσωματώνει υποστήριξη για multi-touch σε Windows 7, επιτρέποντας σας έτσι να αλληλεπιδράτε με τον περιηγητή σας με ένα νέο τρόπο.

Η υποστήριξη της HTML5 στον Firefox περιλαμβάνει και την επιτάχυνση απεικόνισης γραφικών μέσω υλικού (υποσύστημα γραφικών) για βίντεο υψηλής ποιότητας αναπαραγωγής (WebM) και τρισδιάστατα γραφικά, αποθήκευση δεδομένων για εργασία χωρίς σύνδεση (offline data storage), υποστήριξη τυπογραφικών λειτουργιών επαγγελματικών προδιαγραφών, υποστήριξη οθονών αφής και το API του Mozilla για τον ήχο (Audio API) που διευκολύνει τη δημιουργία γραφικής αναπαράστασης δεδομένων ήχου μεταξύ άλλων.

Και φυσικά, ο Firefox παρέχει αδιατάρακτη περιήγηση ακόμα κι αν καταρρεύσουν οι πρόσθετες λειτουργίες Adobe Flash, Apple QuickTime ή Microsoft Silverlight. Αν κάποια από αυτές τις πρόσθετες λειτουργίες καταρρεύσει ή σταματήσει να αποκρίνεται, δεν θα επηρεάσει τον Firefox. Απλά ανανεώνοντας τη σελίδα θα φορτωθεί ξανά η πρόσθετη λειτουργία για να συνεχίσετε από εκεί που είχατε μείνει.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain